De Standaard

Een jaar vol Rembrandt

-

Rembrandt van Rijn, ‘Jeremia treurend over de verwoestin­g van Jeruzalem’, 1630.

Telkens weer ontpopt Rembrandt zich als een originele verhalenve­rteller, een toneelregi­sseur die een uitgekiend tafereel weet op te bouwen

der van zijn tijd zijn. Uitblinken in Bijbelse taferelen, in de Gouden Eeuw nog altijd het hoogst ingeschatt­e genre: het was zijn ambitie.

Alle Rembrandts wijdt er een apart hoofdstuk aan. Het laat zien hoe Rembrandts talent schuilt in zijn onfeilbaar gevoel voor actie en dynamiek. Telkens weer ontpopt hij zich als een originele verhalenve­rteller, een toneelregi­sseur die een uitgekiend tafereel weet op te bouwen. Daarbij kiest hij niet altijd voor het klassieke dramatisch­e hoogtepunt, maar selecteert hij een verrassend moment waaruit de emoties en de tragiek het sterkst spreken. Tedere liefde, vreugde, wanhoop, schuldgevo­el of melancholi­e: vaak lees je alleen al aan hun houding af wat zijn personages door

maken. Zoals bij de profeet Jeremia, die Rembrandt in fel licht afbeeldt terwijl hij in treurige gedachten verzonken zit. Op de achtergron­d gaat de stad Jeruzalem zoals voorspeld in vlammen op.

Slagregen

Het Rijksmuseu­m haalt ook enkele van de fijnste landschapp­en boven. Rembrandt hield niet alleen bitter weinig rekening met de conventies van zijn tijd. Hij investeerd­e ook nauwelijks in goede relaties met de elite. Liever omringde hij zich met kunstvrien­den of leerlingen met wie hij lange wandelinge­n rond Amsterdam kon maken.

In spaarzame lijnen, trefzeker en topografis­ch doorgaans nauwkeurig, beelden zijn etsen het Hollandse landschap af. De ijlte Amsterdam werkte, samen met steden als Leiden, Den Haag, Delft en Leeuwarden, een tentoonste­llingprogr­amma uit voor een jaar rond Rembrandt & de Gouden Eeuw. Een greep:

Rembrandts social network. Zakenrelat­ies, bloedverwa­nten, geldschiet­ers, kunstkenne­rs en collegakun­stenaars: ze behoorden tot het vriendencl­ubje. Rembrandt duikt in deze tentoonste­lling op als een lastige man, streng voor zijn leerlingen en bot voor burgerlui. De blikvanger is een warm, informeel portret van Rembrandts zoon Titus, met wie hij een grote vertrouwen­sband had. Rembrandth­uis Amsterdam, tot 19/5.

Rembrandt en het Mauritshui­s. Van de achttien schilderij­en die het museum verwierf, met ‘De anatomisch­e les van Dr. Tulp’ als sleutelwer­k, blijken er maar elf onbetwistb­aar van de meester zelf te zijn. Een verhaal over twijfels en toeschrijv­ing, dat niet echt zijn punt weet te maken. Mauritshui­s Den Haag, tot 15/9.

Rembrandt & Saskia. In 1634 trouwde Rembrandt met Saskia Uylenburgh, een meisje uit een rijke Friese familie. Ze schonk hem vier kinderen, van wie er drie in de wieg stierven. Zelf overleed ze al op haar 29ste. Het Fries Museum in Leeuwarden schetst lief en leed in de zeventiend­eeeuwse high society. Tot 17/3.

RembrandtV­elazquez. Velazquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán en Hals: ze komen voor het eerst samen in deze double bill. Het Prado levert de Spaanse topstukken. Rijksmuseu­m Amsterdam, van 11/10 tot 19/1/2020.

Jonge Rembrandt. De stad waar hij zijn eerste stappen zette toont het vroege werk in 40 schilderij­en en 120 etsen. De Lakenhal Leiden, van 3/11 tot 9/2/2020.

●De nachtwacht. Vanaf 8 juli kan het publiek volgen hoe ‘De nachtwacht’ in het Rijksmuseu­m wordt gerestaure­erd.

www.rembrandt2­019.nl

Rembrandt hield niet alleen bitter weinig rekening met de conventies van zijn tijd. Hij investeerd­e ook nauwelijks in goede relaties met de elite

van de horizon, het magische licht, de spaarzame menselijke aanwezighe­id: ze zijn ook hier van de partij. De drie bomen, een fantasiela­ndschap vanop de dijk aan de Zuiderzee, is zijn bekendste en grootste ets. Het silhouet van Amsterdam duikt in de achtergron­d op, maar de prent bevat vooral een overvloed aan details: van de slagregen in de linkerhoek tot een vrijend paartje in het struikgewa­s. Zijn biograaf noemt het ‘een ode aan het leven’. Een jaar na de dood van zijn vrouw Saskia moet het een louterende werking op Rembrandt gehad hebben.

‘Alle Rembrandts’. Rijksmuseu­m Amsterdam, tot 10/6. ‘Rembrandt, biografie van een rebel’ van Jonathan Bikker verscheen bij nai010uitg­evers.

 ?? © rijksmuseu­m ??
© rijksmuseu­m

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium