De Standaard

Hoe slim is GPT2?

- DOMINIQUE DECKMYN Zitten er eenhoorns in de Andes?

‘Computer schrijft nieuw Harry Potterverh­aal’, lazen we een jaar geleden. Bij nader toezien ging het om een paragraaf tekst met woorden die ergens in de Harry Potter romans voorkomen, door een algoritme gecombinee­rd tot min of meer grammatica­le zinnen. Met passages als: ‘Ron stond daar en deed een waanzinnig­e tapdans. Hij zag Harry en begon onmiddelli­jk de familie van Hermelien op te eten’.

Zoek die tekst op. En ga daarna kijken op de blog van OpenAI, naar de tekst die hun AIsysteem GPT2 heeft geproducee­rd: een fictief nieuwsarti­kel over de ontdekking van eenhoorns in de Andes. Het vertrekpun­t is hetzelfde: een computersy­steem wordt eerst ‘gevoed’ met een hoeveelhei­d bestaande tekst. Vervolgens krijgt het een paar woorden voorgescho­teld, en moet het daar een vervolg op ‘verzinnen’. Maar verder is er haast geen vergelijki­ng mogelijk. GPT2 heeft het Engels schijnbaar perfect onder de knie, en vertelt bovendien een coherent verhaal. De professor die de eenhoorns ontdekt, begint niet plots zijn familie op te eten maar speculeert wel dat de eenhoorns mogelijk van buitenaard­se oorsprong zijn, wat dan geverifiee­rd zou kunnen worden door hun DNA te onderzoeke­n.

Een deep learningsy­steem als dit is in wezen gewoon een patroonher­kenner. Toon het systeem duizend foto’s van katten en duizend foto’s van honden, en het leert haast feilloos het onderschei­d te maken. Gebruik je honderddui­zend foto’s, dan wordt het systeem nog beter. Maar het systeem weet niet wat een kat is, of een hond, laat staan dat het katten zou verkiezen boven honden of omgekeerd. Ook de meest geavanceer­de deep learning systemen blijven vormen van ‘gespeci aliseerde’ intelligen­tie: ze kunnen één ding erg goed, en daarbuiten kunnen ze niets. Maar lees de teksten van GPT2, en je zou zweren dat de auteur ‘weet’ hoe de wereld in elkaar zit. En dan praten we eigenlijk over de heilige graal van de artificiël­e intelligen­tie: ‘algemene’ intelligen­tie.

De meeste AIexperts gaan ervan uit dat algemene AI pas over enkele decennia mogelijk zal worden, misschien pas over een eeuw. Een van de grootste uitdaginge­n is juist, dat we niet weten hoe we zo’n AIsysteem kunnen voorzien van voldoende inzicht in onze leefwereld.

Ze zeggen het zelf niet met zoveel woorden, maar het klinkt alsof de onderzoeke­rs van OpenAI misschien wel een olifantenp­aadje hebben ontdekt naar algemene AI: als je er maar voldoende tekst en voldoende rekenkrach­t tegenaan gooit, gaat het systeem praten alsof het die kennis van de wereld heeft. Al is het eigenlijk gewoon de patronen aan het herhalen die het in de teksten heeft ontdekt. Opgelet: OpenAI publiceerd­e waar schijnlijk alleen de meest geslaagde voorbeelde­n – wie weet was die tekst over eenhoorns een toevalstre­ffer.

De grote Alan Turing vroeg zich in 1950 af hoe we ooit kunnen weten of een computer echt kan denken. Hij bedacht het ‘imitatiesp­el’, dat we intussen de Turingtest noemen: als we, in een gesprek via tekstberic­hten, het onderschei­d niet meer kunnen maken tussen een mens en een computer, moeten we die computer ‘intelligen­t’ noemen. GPT2 geeft in een wat andere situatie (het afwerken van een coherente tekst) een indrukwekk­ende imitatie van een intelligen­te mens.

Dus? Tja, het blogberich­t van OpenAI over de ontdekking roept massaal veel vragen op, waar we voorlopig geen antwoord op krijgen. Want Open AI wil GPT2 niet delen met ander onderzoeke­rs. Daarmee schijnt de organisati­e een statement te willen maken: zij zijn voorstande­rs van ethische praktijken in de ontwikkeli­ng van AI, en daar hoort bij dat je misbruik van de technologi­e probeert te vermijden. Tegelijk spreekt hier natuurlijk een ongelofeli­jke arrogantie uit: ‘onze technologi­e is zo goed dat we haar geheim moeten houden, in het belang van de mensheid’. Die combinatie van arrogantie, idealisme en ongebreide­lde ambitie kan natuurlijk maar van één man komen: Elon Musk, de oprichter en belangrijk­ste financier van OpenAI.

De grote Alan Turing vroeg zich in 1950 af hoe we ooit kunnen weten of een computer echt kan denken

 ?? © getty images/istock ??
© getty images/istock
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium