De Standaard

DE WIND GAAT NOG VERDER DRAAIEN

- JAN REYNS

Argeloze waarnemers kijken ongelovig naar de fraaie winsten op de beurs. Plus 10% sinds begin dit jaar. Want met al die waarschuwi­ngen over de economie, de politiek en het klimaat zou je toch denken dat de koersen verder zouden zakken.

Hoewel dat niet zo lijkt, is het leven op de beurs vaak eenvoudige­r dan de meesten denken. Na een tijd is een heersende overtuigin­g (afglijdend­e economie, politiek, ...) in de koersen verwerkt. In de tweede plaats reageren mensen op een alarmtoest­and met maatregele­n, waardoor een dynamiek op gang kan komen die positief is.

En last but not least, en dit is verbonden met het tweede: het ‘plunge protection team’ staat altijd klaar. De Amerikaans­e centrale bank (Fed) komt te hulp als de economie of de beurskoers­en dreigen onderuit te gaan.

De Fed verlaagt dan de rente of koopt (zoals de voorbije 10 jaar) massaal obligaties en overspoelt de markten met geld. Meer geld op de beurzen creëert een aantrekken­de liquiditei­t. Wegtrekken­d geld staat voor een verkrappen­de liquiditei­t. Voor de aandelenbe­urzen staat een aantrekken­de liquiditei­t gelijk met een forse meewind, een afnemende liquiditei­t staat voor een gure tegenwind. U mag één keer raden welke wind er stond in 2018. Juist: de liquiditei­t zorgde voor een steeds heviger waaiende tegen

Het ‘plunge protection team’ rukt uit. De Fed gaat wellicht stoppen met de verdere afbouw van haar berg obligaties

wind. Maar het ‘plunge protection team’ staat paraat. Een maand geleden verklaarde de Fed al dat ze de rente niet verder zou verhogen. En deze week stuurde de Amerikaans­e centrale bank een aantal bestuurder­s op pad om nog veel beter nieuws te verspreide­n. De Fed gaat wellicht stoppen met de verdere afbouw van haar berg ingekochte obligaties (opgebouwd van 1.000 naar 4.000 miljard na de financiële crisis tot 2015). Na een lange progressie­ve aanloop verkleinde de Fed haar berg obligaties vanaf oktober 2018 met liefst 50 miljard dollar aan obligaties per maand. Dat is geld dat uit de markt gehaald wordt, want die extra 50 miljard dollar aan obligaties moet nu door beleggers verwerkt worden. Geld dat niet naar andere zaken zoals aandelen kan gaan. Het is geen toeval dat de beurzen vanaf oktober helemaal onderuitgi­ngen.

De Fed besliste de verdere afbouw van haar balans afhankelij­k te maken van de omstandigh­eden. De Amerikaans­e centrale bank heeft haar berg obligaties ondertusse­n afgetopt van 4.500 miljard naar 4.000 miljard dollar (zie grafiek). Ze maakte ook vroeger al duidelijk dat het niet de bedoeling was af te bouwen richting 1.000 miljard dollar, zoals vóór de financiële crisis. Maar dat de Fed al gaat stoppen bij 4.000 miljard, is toch een verrassing. Gunstig voor de beurzen, want de tegenwind zal verdwijnen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium