De Standaard

Spanje heeft twee gezichten

In Spanje zijn er op 28 april vervroegde parlements­verkiezing­en. Door de problemen met de Catalaanse separatist­en, lijkt het land in twee gespleten.

- Premier CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Voor Pedro Sánchez betekenen de komende parlements­verkiezing­en erop of eronder. De aftredende premier wilde deze regeerperi­ode gebruiken om van de zieltogend­e PSOE weer een belangrijk­e politieke kracht in Spanje te maken. Dat is de reden waarom hij in juni 2018 een motie van wantrouwen tegen premier Mariano Rajoy indiende en vervolgens een minderheid­sregering in het zadel hees. De jarenlange onzichtbaa­rheid op de oppositieb­anken had de partij in 2016 verschromp­eld. Met 85 zetels op de 350 was ze een schim van de reus die ooit bijna twee derde van het halfrond rood kleurde.

Sánchez had waarschijn­lijk gehoopt dat hij de legislatuu­r tot 2020 kon volmaken, maar de Catalaanse separatist­en hebben vroegtijdi­g een einde aan de regering gemaakt door afgelopen woensdag de begroting 2019 niet goed te keuren. Volgens een recente peiling in opdracht van de krant El País zou de PSOE, mochten er nu verkiezing­en worden gehouden, met 24,4 procent de grootste partij van het land worden. De PSOE zou logischerw­ijze in zee kunnen gaan met het linkse Podemos, maar die partij wordt verscheurd door een interne machtsstri­jd. Bovendien zouden beide partijen samen maar 146 zetels behalen, onvoldoend­e om een linkse meerderhei­dsregering te vormen.

Wat met Vox?

Ter rechterzij­de zagen de Partido Popular en Ciudadanos hun aandeel in de peilingen het laatste jaar dalen. Mogelijk valt dit niet aan het goede beleid van Sánchez toe te wijzen, maar aan de opkomst van de extreemrec­htse partij Vox. De partij, die pas voor het eerst bij de regionale verkiezing­en in Andalusië in december vorig jaar opviel, zou nationaal één op de tien kiezers kunnen bekoren. Zoals vaak bij zulke partijen, valt niet uit te sluiten dat de uitslag bij de verkiezing­en van 28 april serieus afwijkt van wat de peilingen voorspelle­n.

De hamvraag zal zijn of de Partido Popular (PP) en Ciudadanos bereid zullen zijn een coalitie met Vox te vormen of haar gedoogsteu­n zullen vragen, zoals dat nu bij de Andalusisc­he regering gebeurt. Het is daarnaast opvallend hoe de Partido Popular, on der haar nieuwe voorzitter Pablo Casado, naar rechts is opgeschove­n. De partij is nu conservati­ever dan pakweg vijf jaar geleden: zo wil ze de oude, veel strengere abortuswet­geving weer van stal halen. Wil ze daarmee kiezers van Vox terughalen? Het is dringen aan de rechterkan­t, maar dat sluit niet uit dat er misschien een nieuwe rechtse coalitie in de maak is.

Bipartidis­mo

Analisten dachten tot voor kort dat met de komst van nieuwe partijen, zoals Podemos en Ciudadanos, het bipartidis­mo in Spanje ten einde liep en dat het land langzaamaa­n zou evolueren naar een democratie met meerpartij­enregering­en. Maar als gevolg van de druk van de Catalaanse separatist­en, komen de twee gezichten van Spanje weer aan de oppervlakt­e.

De groep partijen rechts van het centrum heeft dankzij de dreiging van de Catalaanse afscheurin­g een unionistis­che common ground gevonden. Aan de linkerkant bevinden zich de politieke krachten die bereid waren een deal met de Catalanen te sluiten. Het bipartidis­mo is dan wel niet terug, maar de kloof tussen de twee gezichten lijkt onoverbrug­baar. Dat is op het conto van de separatist­ische Catalanen te schrijven.

Het is dringen aan de rechterkan­t, maar dat sluit niet uit dat er misschien een nieuwe rechtse coalitie in de maak is

 ?? © Angel Navarrete/getty images ?? Pedro Sánchez komt in Madrid aan voor de persconfer­entie waarop hij vervroegde verkiezing­en zal bekendmake­n.
© Angel Navarrete/getty images Pedro Sánchez komt in Madrid aan voor de persconfer­entie waarop hij vervroegde verkiezing­en zal bekendmake­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium