De Standaard

Franse ambassadeu­r weer in Rome

De politieke storm tussen Frankrijk en Italië is wat gaan liggen, na verzoenend­e signalen uit Rome.

-

ontmoeting tussen een persoon die opgeroepen had tot een gewapende opstand en een lid van de Italiaanse regering, zonder de elementair­e gebruiken tussen Europese partners te respectere­n’, gaf de Franse minister van Buitenland­se Zaken JeanYves Le Drian donderdag als verklaring voor de hevige Franse reactie in een interview met de krant Corriere della Sera.

Di Maio zei gisteren dat hij niet de intentie heeft om te praten met personen die spreken over een gewapende strijd of burgeroorl­og. Hij verwelkomd­e het nieuws over de terugkeer van de ambassadeu­r en hoopt hem binnenkort te ontmoeten.

‘Geen oorlog’

‘Politieke leiders die zich hadden laten verleiden tot vijandige en onaanvaard­bare uitspraken of gedraginge­n, lieten blijken dat ze dit betreurden’, zegt Loiseau. ‘We hebben Salvini horen zeggen dat hij geen oorlog met Frankrijk wil. Italië heeft Frankrijk nodig. Laten we samenwerke­n.’

Ook de Italiaanse president Sergio Mattarella, die geen banden heeft met de twee regeringsp­artijen, speelde een bemiddelen­de rol. In een telefoonge­sprek met zijn Franse collega Emmanuel Macron beklemtoon­de hij het belang van goede, vriendscha­ppelijke relaties tussen de twee stichtende leden van de Europese Unie. (bar)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium