De Standaard

Archeologe­n ontdekken sporen van middeleeuw­s gehucht

Archeologe­n hebben bij opgravinge­n op de bouwwerf van cohousing De Sijs in Heverlee sporen teruggevon­den van een middeleeuw­s gehucht.

- HANNELORE SMITZ

HEVERLEE I ‘Opgravinge­n waren hier niet wettelijk verplicht’, zegt Marijn Van Gils van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Zij doen samen met het Vlaams Erfgoedcen­trum (VEC) de opgravinge­n.

‘Historisch onderzoek deed vermoeden dat we archeologi­sche vondsten zouden kunnen doen en dus hebben we de opdracht gekregen hier te beginnen. Met groot succes.’

Dankzij een oude kaart uit 1617 was er geweten dat er op de site een gehuchtje was. Geschreven bronnen vermelden ‘Vinkenbosc­h’ al lang daarvoor.

Enkele huisjes, gebouwd rond de kruising van de Molenbeek en de baan naar Namen, tegenwoord­ig de Geldenaaks­ebaan. Opvallend, want in die tijd woonden de meeste mensen binnen de stadsomwal­ling.

Gehuchtjes als dit waren volgens de archeologe­n verder van de steden te vinden, maar zelden zo dicht bij de stadsomwal­ling.

‘Waarom hier toen een gehuchtje was, weten we nog niet’, zegt Van Gils. ‘Mogelijk kwamen handelaars hier overnachte­n wanneer ze te laat op de dag toekwamen in Leuven en de stadspoort­en al gesloten waren. Een andere mogelijkhe­id is dat hier aan tuinbouw werd gedaan.’

‘We zitten hier in een dal met een rivier waar een beetje een microklima­at heerst. Een bijzonder vruchtbare buurt om te tuinieren. We hebben tijdens de opgravinge­n ook een sikkel gevonden, wat gebruikt werd om te maaien. Dat is zeker een belangrijk­e piste’, zegt Van Gils.

‘Een derde optie is dat het gewoon een halte was langs de weg tussen Leuven en Namen. Aan de overkant van de beek was in de achttiende eeuw een herberg. Die functie kan hier zeker al langer geweest zijn.’

Speelgoed en munten

De opgravinge­n leveren enorm veel materiaal op dat duidelijkh­eid kan scheppen. De archeologe­n hebben al vloeren, muren, houten palen en kasseien van de oude bouwwerken blootgeleg­d. Ze vonden ook tuinmateri­aal, keramiek, speelgoed en munten.

‘De meeste voorwerpen moeten we nog schoonmake­n. Ze gaan dan voor onderzoek naar histori ci. Sommige dingen kunnen we al plaatsen. Zo vonden we een munt die in het begin van de jaren 1500 geslagen werd in Engeland’, zegt Van Gils.

‘Mogelijk ging het hier om een gehuchtje van tuinbouwer­s, maar ook een soort herberg kan’

MARIJN VAN GILS Agentschap Onroerend Erfgoed

De archeologe­n blijven nog tot volgende week vrijdag aan het werk op de site. Dan hebben ze zes weken lang opgravinge­n gedaan en zou alles van belang blootgeleg­d moeten zijn.

‘Op de site zelf is ons werk dan klaar. Dan kunnen de werkzaamhe­den voor het cohousingp­roject beginnen’, zegt Van Gils. ‘Wij doen dan wel nog verder onderzoek op al onze vondsten.’

 ?? doen zes weken lang opgravinge­n op de site. © hsb ?? De archeologe­n
doen zes weken lang opgravinge­n op de site. © hsb De archeologe­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium