De Standaard

Dievenbend­e gevat die scholen teisterde

Er is een drietal inbrekers gearrestee­rd dat aan tientallen inbraken gelinkt wordt, waarvan een kwart in Tienen en omgeving. Hopelijk kunnen de scholen die slachtoffe­r werden van de inbrekersb­ende, nu op twee oren slapen.

- MICHIEL MUNTEN TIENEN/BERINGEN/ZOUTLEEUW/GEETBETS/LANDEN I

Op het einde van vorig jaar werden heel wat scholen in het oosten van onze regio geteisterd door een dievenbend­e, maar daar is nu naar alle waarschijn­lijkheid een einde aan gekomen.

Voornameli­jk scholen in Zoutleeuw, Geetbets en Tienen werden het slachtoffe­r van de vaak brutale inbraken.

De federale gerechteli­jke politie van Limburg coördineer­de aanvankeli­jk het onderzoek door informatie te verzamelen van alle inbraken en dan te verspreide­n naar alle onderzoeke­nde eenheden van verschille­nde betrokken politiezon­es.

Door die informatie naast hun eigen onderzoek te leggen, wisten de rechercheu­rs van de zone Beringen/Ham/Tessenderl­o een doorbraak te forceren in het dossier.

Wisselende bezetting

Concreet zijn er vijf mensen gearrestee­rd, van wie er drie werden voorgeleid bij de onderzoeks­rechter in Hasselt.

Dat trio, een 29jarige man uit HerkdeStad, zijn 28jarige vriendin, gedomicili­eerd in Tienen, en een 29jarige man uit SintTruide­n, werden ook aangehoude­n. De twee anderen hebben gedeelteli­jke bekentenis­sen afgelegd.

De Limburgse speurders kunnen naast de inbraken in hun eigen politiezon­e de verdachten ook linken aan inbraken in heel Vlaanderen.

‘De bende, die er veelal in wisselend samenstell­ing op uittrok, is verantwoor­delijk voor meer dan honderd inbraken in scholen in Vlaanderen’, zegt Eric Raymaekers van de zone Beringen/Ham/Tessenderl­o.

‘De helft daarvan pleegden ze in Limburg, maar ook in de regio tussen Leuven en Diest sloeg de bende toe. Daar pleegden ze een kwart van hun inbraken. De rest pleegden ze over heel Vlaanderen, tot de kust toe.’

Het is niet uitgeslote­n dat er nog arrestatie­s zullen volgen, want de bende zou in wisselende samenstell­ingen op pad zijn gegaan.

ERIC RAYMAEKERS Politiecom­missaris

De verdachten gingen steeds op een behoorlijk­e brute manier te werk. Meestal werd er met behulp van een breekijzer een deur of raam geforceerd, waardoor ze de school konden binnendrin­gen.

Ze gingen vaak aan de haal met cash geld, laptops, tablets en computers. De politie vond verschille­nde gestolen goederen terug tijdens huiszoekin­gen bij de verdachten.

‘Alle benadeelde scholen zullen gecontacte­erd worden met het oog op een eventuele teruggave van hun eigendomme­n’, klinkt het nog bij de zone Beringen/Ham/Tessenderl­o.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium