De Standaard

WATERSTOF

Vlaamse expertise scoort vooral in het buitenland

- TOM YSEBAERT

TURNHOUT I In hert Schotse Aberdeen rijden tien waterstofb­ussen rond. De voertuigen rolden bij Van Hool in Koningshoo­ikt van de productiel­ijn. Het tankstatio­n is van Hydrogenic­s, dat in Oevel resideert. Van de busbouwer zijn nog dergelijke voertuigen operatione­el in de VS, het VK, Duitsland, Italië en Nederland. Het Lommelse eTrucks levert zijn vuilniswag­ens op waterstof in Nederland. Mooie Vlaamse exportprod­ucten.

Dan is het merkwaardi­g dat waterstof in de thuishaven Vlaanderen zelf geen hoge toppen scheert. Hier vind je maar twee publieke tankstatio­ns. Er rijden nog geen 50 wagens op waterstof op onze wegen rond. De Lijn heeft vijf bussen in dienst.

Vergelijk dat met Duitsland, dat 50 tankstatio­ns heeft en mikt op 350. Japan maakt zich sterk de Olympische Spelen van 2020 in Tokio volledig op waterstof te doen draaien. Siemens heeft in Dubai een fabriek die zonneenerg­ie omzet in waterstof. Het Nederlands­e North Sea Energy plant een waterstoff­abriek op zee.

Hype in Nederland

In Nederland is waterstof een ware hype. Dat heeft ermee te maken dat in Groningen de hele aardgassec­tor in elkaar dreigt te stuiken door het einde van de gasboringe­n, in 2030. Het gasnetwerk en de kennis denken de Nederlande­rs in te zetten voor een waterstofe­conomie. Langs die weg zou ook de windenergi­e die op zee geproducee­rd wordt, aan land kunnen komen. De Nederlands­e politiek gaat helemaal voor dit scenario.

Daartegen steekt de Vlaamse terughoude­ndheid sterk af.

EnergyVill­e, het kennisinst­ituut van de KU Leuven, Vito, Imec en UHasselt, ziet er weinig heil in. ‘Waterstof is altijd een verhaal van netniet’, vindt ceo professor Ronny Belmans. ‘Op een termijn van vijf tot tien jaar zie ik geen grootse dingen gebeuren met waterstof. We hebben al zo vaak gehoord dat het op doorbreken stond, maar dat is nooit gebeurd. Het heeft serieuze nadelen: het is duur en het rendement ligt laag.’ Als je stroom omzet in waterstof en je maakt er nadien weer stroom van om een wagen aan te drijven, dan zit je met een verlies zowat 60 procent. Voor een elektrisch­e batterij blijft dat verlies beperkt tot minder dan 30 procent. ‘Het enige voordeel zie ik in de stockage van energie’, besluit Belmans.

Ook professor Wim Soetaert (UGent), als hoofd van het kenniscent­rum InBio bezig met duurzame ontwikkeli­ng, is sceptisch. ‘Het is in het verleden al vaak gehypet, maar heeft het nooit waargemaak­t. Het is geen toeval dat de autoindust­rie de kaart trekt van wagens op batterijen. Zolang bij de aanmaak van waterstof veel CO2 uitgestote­n wordt, is het een doorschuiv­en van de zwartepiet. Toegegeven, lukt het uit hernieuwba­re energie, dan valt dit bezwaar weg. Maar het blijft een matige energiedra­ger, het is explosief en je kunt het alleen bewaren onder hoge druk.’

Oneindig en gratis

Waterstofb­eliever Adwin Martens kent de kritiek van de sceptici. ‘Dat rendements­probleem is een feit. Maar je kunt het anders bekijken. Wind en zonneenerg­ie zijn in se oneindig en gratis. Dus dan maakt het niet zoveel uit als je er verlies op hebt.’

Martens is de man die in 2009 de vzw WaterstofN­et oprichtte. Dat platform werkt in Vlaanderen en ZuidNederl­and projecten uit, zonder structurel­e steun van de overheid. Vandaag telt de vzw 35 partners, vooral bedrijven, zoals Colruyt, Engie, Fluxys en Deme. Het platform kiest resoluut voor groene waterstof, dus gemaakt met hernieuwba­re energie.

Opslag en transport van schone energie haalt Martens aan als de meest belovende toepassing. Hernieuwba­re energie is grillig – soms is er geen zon of wind, soms te veel. Waterstof kan dan dienen als een manier om overtollig­e stroom op te slaan en weer te gebruiken op een slap moment, een Dunkelflau­te heet dat.

Elektricit­eitskabels die stroom van windmolens op zee aan land brengen, zijn duurder dan andere manieren van transport. ‘Je kunt de stroom offshore al omzetten in waterstof en via gasleiding­en of per schip aan land brengen’, zegt Martens. ‘Als we ooit zonneenerg­ie uit de woestijn naar hier willen brengen, zal waterstof ook een betere drager zijn.’ Japan zal bijvoorbee­ld veel van zijn schone waterstof per boot uit het meer zonovergot­en Australië invoeren.

Lange afstand, zwaar vervoer

Voertuigen op waterstof zijn het tweede interessan­te werkterrei­n. Het Koreaanse Hyundai en het Japanse Toyota brengen al jaren wagens op waterstof op de markt. Zij het in kleine aantallen en tegen een pittig prijskaart­je van rond de 75.0000 euro per stuk. Toyota fabriceert van zijn Mirai 3.000 exemplaren per jaar, vooral voor eigen land of voor export naar Californië. Het kondigde aan er 30.000 te willen maken tegen 2020. Hyundai (iX35, Nexo) mikt op 500.000 exemplaren tegen 2030. In Europa springen Mercedes, BMW, Audi en Renault nu ook op de trein.

‘Wij gebruiken zo’n Hyundai op waterstof ’, vertelt Martens. ‘Prima wagen, er staat 80.000 km op de teller, nooit problemen mee gehad.’

Een brandstofc­el voor een personenwa­gen die 100 kilowatt levert, evolueert naar een prijs tussen de 5.000 en de 10.000 euro. Daar kan een wagen 750 km mee afleggen. Een kilogram waterstofg­as kost vandaag zowat 10 euro. Met een kilogram rijdt een auto 100 km ver. Een wagen op fossiele brandstof doet beter, maar als de waterstofp­rijs naar 5 à 6 euro zou zakken, wordt die wel concurrent­ieel. ‘Er zal sowieso goedkope elektricit­eit nodig zijn om dit verhaal tot een goed einde te brengen’, beseft Adwin Martens. ‘Maar dat is denkbaar de dag dat er massaal veel groene stroom geproducee­rd wordt.’

Voor korte afstanden zijn kleine elektrisch­e wagens meer aangewezen. ‘Maar gaat het om de langere afstand en over zwaarder vervoer, dan heeft een voertuig op waterstof grote voordelen’, stipt Martens aan. ‘Voor dat type transport voldoen batterijen niet.’ In Zwitserlan­d hebben ze dat begrepen. In het Alpenland komen dit jaar duizend waterstoft­rucks van Hyundai op de weg.

En dan hadden we het nog niet over het nadeel van batterijen: ze bevatten schaarse grondstoff­en als kobalt. Een waterstofc­el heeft die beperking niet. Met de uitzonderi­ng van platina, maar recente research dokterde al alternatie­ven uit.

Franse trein in Duitsland

Behalve bussen en vrachtwage­ns kunnen ook treinen, schepen en kleine vliegtuige­n op waterstof bewegen. In september vorig jaar reed in NoordDuits­land de eerste trein op waterstof (van Franse makelij) uit. Ze willen er nog 120, om hun oude dieselstel­len te vervangen.

Een klein zakenvlieg­tuig met vier zetels is al de lucht ingegaan, alweer in Duitsland. Toestellen tot twintig passagiers liggen binnen handbereik. Voor de grote jets kijkt de industrie meer naar biobrandst­offen.

‘De schatting is dat we voor zwaar vervoer naar 70 procent waterstof, 30 procent elektrisch evolueren. Voor personenwa­gens is het net andersom’, voorspelt Bart Biebuyck. ‘Ze kunnen moeiteloos naast elkaar bestaan.’

‘Op een termijn van vijf tot tien jaar zie ik geen grootse dingen gebeuren met waterstof’ RONNY BELMANS

Ceo Energyvill­e

‘Waterstof verdwijnt niet van onze radar, het kan een aanvulling zijn voor de elektrisch­e bussen’

TOM VAN DE VREKEN Woordvoerd­er De Lijn

Biebuyck staat aan het hoofd van de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertakin­g (FCHJU). De FCHJU is een publiekpri­vate samenwerki­ng tussen de Europese Commissie, de industrie en de onderzoeks­instelling­en om de ontwikkeli­ng van de technologi­e te versnellen en ze klaar te maken voor de markt. Opmerkelij­k: met Biebuyck ook hier weer prominente Vlaamse aanwezighe­id op het internatio­nale vlak.

‘Op dit moment ondersteun­en we ongeveer 51 bedrijven en onderzoeks­centra in België voor een totaal van ongeveer 45 miljoen euro’, vertelt hij. ‘België en zeker Vlaanderen heeft veel expertise in huis. Maar onze buurlanden – Nederland, Duitsland, Frankrijk – zetten meer dan wij versneld in op deze technologi­e.’

Het belangrijk­ste potentieel ligt ook volgens Biebuyck in de

stockage van energie. ‘Nog een troef zijn de toepassing­smogelijkh­eden over verschille­nde sectoren als transport, industrie en verwarming en koeling heen. Waterstofi­nstallatie­s kunnen bovendien en rol spelen in de fossielvri­je verwarming van huizen, vooral op plaatsen waar een warmtepomp geen optie is.’

Op de critici antwoordt Biebuyck dat de technologi­e sinds vroegere hypes al serieus verbeterd is. ‘Pakweg twintig jaar geleden kon een wagen op waterstof bij het starten in de problemen komen als het vroor. Nu heeft de brandstofc­el een compressor die waterdrupp­els wegblaast.’

Wat doet onze overheid intussen? In de visienota van het interfeder­aal Energiepac­t is er in algemene termen een plaats weggelegd voor waterstof voor de opslag en distributi­e van energie en voor het stoken in gascentral­es. Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) zegt dat waterstofp­rojecten kunnen putten uit een transitief­onds waar voor 2019 30 miljoen euro in zit.

Elektrisch­e Lijn

De Vlaamse minister van Energie, Lydia Peeters (Open VLD), erkent dat waterstoft­echnologie een rol kan spelen in de overgang naar hernieuwba­re energie. Veel rechtstree­kse Vlaamse overheidss­teun bestaat daar niet voor. Wie een waterstofw­agen koopt, kan een premie krijgen tussen de 2.000 en de 4.000 euro. Er wordt gewerkt aan een kader voor ‘garanties van oorsprong’, zoals die voor groene stroom bestaan. ‘Die kunnen ondersteun­ing vormen voor waterstofp­rojecten’, meent Peeters.

In het plan Clean Energy for Transport stelde de Vlaamse regering voorop om tegen 2020 20 waterstoft­ankstation­s te hebben. Colruyt plant er drie (Antwerpen, Gent en Leuven). Dat wordt nipt.

De Lijn is tevreden over haar vijf waterstofb­ussen, maar is toch niet van plan er nog meer aan te schaffen. ‘Wij gaan voor elektrisch’, zegt woordvoerd­er Tom Van De Vreken. De vloot wordt vergroend met 478 hybride bussen en 925 elektrisch­e exemplaren. Tegen 2025 verloopt het busvervoer in alle centrumste­den elektrisch. ‘Waterstof verdwijnt niet van onze radar, het kan een aanvulling zijn voor de elektrisch­e bussen’, aldus Van De Vreken.

Wat vindt Bart Biebuyck er met zijn Europese blik van dat het eigen land een koele minnaar van waterstof blijkt te zijn? ‘Ik zou waterstof graag wat prominente­r zien in de diverse klimaat en energiepla­nnen. Volgens onze berekening­en kan het in Europa instaan voor 24 procent van de finale energievra­ag en 5,4 miljoen banen opleveren.’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium