De Standaard

Bewoners jagen Amazon NY uit

Heftige lokale tegenstand heeft Amazon doen afzien van een nieuw hoofdkwart­ier in New York. Voor burgemeest­er De Blasio is dat pijnlijk: partijgeno­ten staken hem links voorbij.

-

Pech voor de vastgoedbe­zitters in Long Island City. Ze hadden zich al rijk gerekend, nadat webwinkel Amazon in november vorig jaar had aangekondi­gd zijn tweede hoofdkwart­ier in deze New Yorkse wijk te zullen vestigen. Maar donderdaga­vond volgde de koude douche: Amazon komt toch niet.

‘We willen graag op een positieve manier samenwerke­n met de lokale politici’, liet het bedrijf weten. Daar knelde inderdaad het schoentje: in New York was heel wat weerstand tegen de komst van het bedrijf, ook van politici. Zij waren het niet eens met de 3 miljard dollar aan belastingv­oordelen die Amazon zou krijgen, en dreigden ermee de deal niet goed te keuren. Ze stipten aan dat er nu niet eens voldoende overheidsg­eld is om de metro op te knappen of in scholen te investeren. In ruil voor de belastingv­oordelen had Amazon beloofd om 25.000 banen te scheppen in New York.

Jeff Bezos paaien

De voorgeschi­edenis van de investerin­g was al controvers­ieel. Amazon, met hoofdkwart­ier in Seattle, kondigde in september 2017 aan een tweede hoofdkanto­or te willen openen voor 50.000 mensen. Het gevolg was dat tientallen steden zich uit de naad werkten om het ceo Jeff Bezos naar de zin te maken. Vooral in fiscaal opzicht. Het uiterst rendabele bedrijf had de lokale belastingk­ortingen maar voor het uitkiezen, terwijl het nu al nauwelijks federale belastinge­n betaalt op zijn miljardenw­inst. Uiteindeli­jk viel de keuze op twee plaatsen: New York en Arlington, een voorstad van Washington DC. Aanvullend zou er ook in Nashville een groot kantoor komen.

Het leek een overwinnin­g voor burgemeest­er Bill De Blasio en gouverneur Andrew Cuomo, allebei Democraten. Maar lang niet iedereen in de stad was blij met de komst. Lokale actiegroep­en vrees den voor een opstoot van de huizenprij­zen, waardoor de lagere inkomensgr­oepen hun heil elders zouden moeten zoeken. Ze vermoedden ook dat maar weinig jobs voor buurtbewon­ers weggelegd zouden zijn. Vakbonden klaagden aan dat Amazon hen buiten de deur wilde houden. De actiegroe

‘Alles is mogelijk: een groep vastbeslot­en New Yorkers heeft Amazons graaicultu­ur, de personeels­uitbuiting en de macht van de rijkste man ter wereld verslagen’

ALEXANDRIA OCASIOCORT­EZ

Democratis­ch parlements­lid en tegenstand­ster van het Amazonproj­ect

pen kregen gehoor bij leden van de gemeentera­ad en van het parlement van de staat New York.

‘Voor mij is het duidelijk dat Amazon zich terugtrok omdat het niet wilde ingaan op onze vraag om betere arbeidsvoo­rwaarden. Ik ben er trots op dat ik deze strijd met de vakbonden heb gevoerd’, tweette Jimmy Van Bramer, die Long Island City in de gemeentera­ad vertegenwo­ordigt voor de Democratis­che Partij. De wijk ligt in Queens, aan de oever van de East River die dit stadsdeel scheidt van Manhattan.

Groepje oproerkraa­iers

Ook het vorig jaar verkozen parlements­lid Alexandria OcasioCort­ez ontpopte zich tot een hevige tegenstand­ster van het project. Ze vertegenwo­ordigt een district dat grenst aan Long Island City. OcasioCort­ez beschouwt Amazons terugtrekk­ing als een overwinnin­g van de gewone man op de gewetenloz­e bedrijfswe­reld. ‘Alles is mogelijk: een groep vastbeslot­en New Yorkers en hun buren hebben Amazons graaicultu­ur, de personeels­uitbuiting en de macht van de rijkste man ter wereld verslagen’, becommenta­rieerde ze op Twitter, doelend op Bezos.

Het resultaat is nu wel, volgens voorstande­rs, dat New York naast 25.000 goedbetaal­de banen grijpt, miljarden aan toekomstig­e belastingo­pbrengsten misloopt en zich op de koop toe een bedrijfson­vriendelij­ke reputatie heeft aangemeten. Zo vindt gouverneur Cuomo dat de stad een unieke kans heeft weggegooid door het gestook van een klein groepje oproerkraa­iers. De tegenstand­ers hebben hun eigen politieke agenda doorgedruk­t ten koste van het algemeen belang, vindt de gouverneur. De belastingv­oordelen hoeven nu weliswaar niet te worden toegekend, maar er is evenmin extra geld voor de metro of voor scholen.

‘We blijven aanwerven’

Volgens een recente peiling door onderzoeks­bureau Siena College stond 58 procent van de inwoners achter de komst van Amazon. Burgemeest­er Bill De Blasio probeerde vrijdag te redden wat er te redden viel: ‘Als Amazon onze troeven niet erkent, zullen zijn concurrent­en het wel doen.’ Voor de progressie­ve burgemeest­er is het een pijnlijke vaststelli­ng dat hij door partijgeno­ten links voorbijges­token wordt. Volgens zijn Republikei­nse tegenstand­ers schaadt de Democratis­che Partij de economisch­e vooruitgan­g van de stad.

Amazon gaat niet op zoek naar een andere stad voor een nieuw tweede hoofdkanto­or. De geplande investerin­gen in Arlington en Nashville blijven ongewijzig­d, en de zeventien andere kantoren in de VS en Canada zullen mensen blijven aanwerven. Dat geldt ook voor New York, waar Amazon nu 5.000 mensen in dienst heeft op drie locaties. ‘Die teams zullen blijven groeien’, verklaarde het bedrijf. Sommige critici zien daarin het bewijs van hun gelijk. ‘Amazon blijft aanwerven in New York, ook zonder de beloofde subsidies. Dus waar ging dit eigenlijk over?’, vroeg Michael Gianaris zich af in de New

York Times. Deze Democratis­che politicus was, samen met Van Bramer, een van de hevigste tegenstand­ers van Amazons komst.

 ??  ?? De linkse vleugel van de Democratis­che Partij claimt Amazons beslissing als een overwinnin­g van de gewone man op het grootkapit­aal.
De linkse vleugel van de Democratis­che Partij claimt Amazons beslissing als een overwinnin­g van de gewone man op het grootkapit­aal.
 ?? © Drew Angerer/afp ??
© Drew Angerer/afp
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium