De Standaard

SPIJTOPTAN­T DEJAN VELJKOVIC PRAAT PETER MAES AAN DE GALG

Dejan Veljkovic heeft inzage gegeven in zijn zwarte boekhoudin­g. Extrainer Peter Maes zou 480.000 euro in het zwart gekregen hebben.

- VAN ONZE REDACTEURS MARK EECKHAUT EN PIETER HUYBERECHT­S

BRUSSEL/HASSELT I Peter Maes, de extrainer van KSC Lokeren en RC Genk, lijkt het eerste slachtoffe­r te worden van de onthulling­en van spijtoptan­t Dejan Veljkovic, de exmakelaar en goeie vriend van Maes.

Twee maanden nadat Dejan Veljkovic een deal gesloten had met de Belgische justitie en nadat hij wekenlang intensief was ondervraag­d, pakten speurders maandag Peter Maes en zijn vriendin op (DS 20 februari).

Behalve Maes werd maandag en dinsdag ook een reeks toplui van Racing Genk en Sporting Lokeren verhoord. Genk en Lokeren zijn niet toevallig de twee voetbalclu­bs waar Maes als trainer werkte tussen 2010 en 2017. Roger Lambrecht, de voorzitter van SC Lokeren, werd ondervraag­d, net als zijn financieel directeur. Ook Erwin Lemmens, de rechterhan­d van Maes werd ondervraag­d. Bij Racing Genk waren het onder an deren exvoorzitt­er Herbert Houben en voormalig manager Patrick Janssens die uitleg moesten geven. In totaal werden zestien mensen verhoord.

Telefoonta­ps

Volgens onze informatie wilden de speurders vooral weten hoe Genk en Lokeren hun trainer betaalden. Uit de telefoonta­ps die eind 2017 draaiden in het kader van operatie ‘Schone Handen’, bleek al dat Dejan Veljkovic een hele reeks constructi­es op poten had gezet om ervoor te zorgen dat de spelers en trainers die in zijn makelaarsp­ortefeuill­e zaten, een deel van hun loon in het zwart uitbetaald kregen.

Zo zou Peter Maes als trainer van KSC Lokeren van Veljkovic per jaar 160.000 euro in het zwart hebben gekregen. En dat voor een periode van drie jaar. De club Lokeren zou het geld gestort hebben op de rekening van een vennootsch­ap in Montenegro, zogezegd voor scouting. Maar het geld zou naar Maes teruggevlo­eid zijn, nadat Veljkovic er zelf zijn commissie af had gehouden. De 480.000 euro voor drie jaar Lokeren zouden maar het topje van de ijsberg zijn.

Maes werd bij het begin van operatie Schone Handen, in oktober 2018, ook al eens opgepakt en een nacht in de gevangenis opgesloten. Hij werd toen al in verdenking gesteld wegens witwassen en lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e.

Maar nu zou Veljkovic gedetaille­erdere verklaring­en hebben afge legd. En ook deze keer bracht Maes de nacht door in de gevangenis. Gisteren werd hij door de onderzoeks­rechter vrijgelate­n onder voorwaarde­n. Ook Maes’ vriendin werd ondervraag­d over wat er met het geld is gebeurd en waarin het eventueel is geïnvestee­rd. Ook onroerend goed in het buitenland zou worden onderzocht. Over de resultaten van de ondervragi­ng lekte niets uit. De verantwoor­delijken van de clubs die akkoord gingen met de financiële constructi­es zijn (voorlopig) niet in verdenking gebracht.

Praatjesma­ker

De advocaten van een reeks verdachten in het dossier Schone Handen noemden Veljkovic eind vorig jaar een ‘praatjesma­ker’. Nu zal onder andere in de zaakMaes moeten blijken hoe zwaar de verklaring­en van Veljkovic wegen. Maar dat er nog meer aankomt, staat vast. Kris Luyckx, de advocaat van Veljkovic, beloofde in november vorig jaar onthulling­en. ‘Mijnheer Veljkovic zal vertellen wat de rol van anderen is geweest bij de transfers die hij heeft gedaan. Makelaars, bestuurslu­i, trainers en spelers.’ Veljkovic deed zijn uitleg op basis van zijn zwarte boekhoudin­g die de speurders hadden gevonden tijdens de grote operatie Schone Handen en waar gegevens tot vijftien jaar terug in zouden staan. ‘Hij wil met zijn medewerkin­g aantonen dat hij geen malafide makelaar is, maar dat hij heeft meegedraai­d in een wereld waarin normeloosh­eid de norm is’, zei Luyckx nog.

Het federaal parket bevestigde de operatie tegen Maes. ‘In het kader van het onderzoek naar valsheid in geschrifte, witwassen van geld en private corruptie in de voetbalwer­eld, werden verschille­nde huiszoekin­gen gedaan. Het doel is om het traject te bepalen van relatief grote geldbedrag­en die mogelijk door P.M. als verdoken commissie ontvangen zijn.’ Maes’ advocaten zeggen dat hun cliënt ‘meewerkt met het onderzoek’. Van RC Genk en KSC Lokeren kwamen geen officiële reacties.

‘Dejan Veljkovic wil aantonen dat hij heeft meegedraai­d in een wereld waarin normeloosh­eid de norm is’ KRIS LUYCKX Advocaat Dejan Veljkovic

 ?? © belga ?? Peter Maes werd gisteren door de onderzoeks­rechter vrijgelate­n onder voorwaarde­n.
© belga Peter Maes werd gisteren door de onderzoeks­rechter vrijgelate­n onder voorwaarde­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium