De Standaard

Regering gaat lobbyen tegen doodstraf Syriëstrij­ders

De regeringsp­artijen willen de overgeblev­en Belgische Syriëstrij­ders niet berechten in eigen land, maar dringen aan op een ‘eerlijk proces’ in Irak.

- VAN ONZE REDACTEURS SIMON ANDRIES EVELINE VERGAUWEN

BRUSSEL I Wat met de laatste Belgische Syriëstrij­ders in Irak en Syrië? Die vraag blijft de komende dagen en weken een belangrijk punt op de agenda van de regering in lopende zaken. In grote lijnen lijken de drie regeringsp­artijen, MR, Open VLD en CD&V, het min of meer eens over de aanpak.

Zo is er weinig animo om de Syriëstrij­ders actief naar ons land te halen om hier berecht te worden. ‘Het is gemakkelij­k om te zeggen dat we ze hier moeten berechten. Maar hoe gaan we de bewijzen hier vergaren? Ze mogen hun straf niet ontlopen’, benadrukt CD&Vfractiele­ider Servais Verherstra­eten. Ook premier Charles Michel gaf eerder al aan dat de Belgische Syriëstrij­ders ‘maximaal’ in de regio berecht moeten worden.

Ons land kijkt daarbij in de eerste plaats naar Irak. Voor de misdaden op Iraaks grondgebie­d kan het land zelf optreden. Volgens minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) is het ook ‘niet onlogisch’ dat de Iraakse autoriteit­en juridische actie willen ondernemen met de elementen die ze ter beschikkin­g hebben. Ook Open VLDvicepre­mier Alexander De Croo zit op die lijn. ‘De Irakezen zijn daar heel duidelijk in: ze willen zelf enkele mensen, onder wie ook Belgische Syriëstrij­ders, berechten. En als ze dat willen, moeten ze dat doen’, benadrukte hij dinsdagavo­nd al.

Niemand binnen de regering lijkt Irak dus een duimbreed in de weg te leggen, ook al stak een Iraakse gouverneur – in Terzake – niet onder stoelen of banken wat de Syriëstrij­ders boven het hoofd hangt: de doodstraf.

Zowel Human Rights Watch als Amnesty Internatio­nal waarschuwd­e de voorbije jaren dat Irak het tijdens zijn processen niet al te nauw neemt met bewijslast. Dat is ook de reden waarom een regeringsb­ron nu al benadrukt dat ons land zal aandringen op een ‘eerlijk proces, een advo caat en geen doodstraf’ voor de Belgische Syriëstrij­ders.

De regering trekt daarmee de lijn van vorig jaar door. Reynders vroeg Irak toen om de doodstraf voor de Belgische Syriëstrij­der Tarik Jadaoun te herleiden tot een celstraf. ‘Ons land is principiee­l tegen de doodstraf, ongeacht voor welke feiten’, liet de minister van Buitenland­se Zaken optekenen. Al blijft die inspanning voorlopig zonder succes, de doodstraf geldt nog altijd voor Jadaoun.

Syrië blijft moeilijk

Ook Servais Verherstra­eten benadrukt nu dat het ‘belangrijk is dat de spelregels nageleefd worden en dat het onderzoek op een correcte manier gebeurt. Wie een Belgische nationalit­eit heeft, hoort bepaalde rechten van verdedigin­g te krijgen en uitgeslote­n te worden van de doodstraf. We hebben daar belangrijk­e verdragen voor onderteken­d, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.’ Ook exregering­spartij NVA benadrukt overigens, na

‘Belgen horen hun rechten van verdedigin­g te krijgen en uitgeslote­n te worden van de doodstraf’ SERVAIS VERHERSTRA­ETEN Fractielei­der CD&V

eerdere tegenstrij­dige uitspraken, dat ons land moet duidelijk maken aan Irak dat we ‘principiee­l’ tegen de doodstraf zijn.

Voor de misdaden begaan in Syrië is de situatie nog altijd complexer. Daar blijven de plannen van de regeringsp­artijen, waarbij de nadruk vooral ligt op internatio­naal overleg en de installati­e van een internatio­naal gerechtsho­f, vooralsnog vaag.

BRUSSEL I ‘Een beetje hartversch­eurend’ noemde Shamima Begum dinsdag tegenover televisiez­ender ITV de beslissing van de Britse regering om haar burgerscha­p in te trekken. De Londense Begum vertrok in 2015 als 15jarige naar het ‘kalifaat’ van Islamitisc­he Staat, waar ze een Nederlands­e jihadist huwde. Nadat ze al twee kinderen verloren heeft, wil Begum nu met haar pasgeboren zoontje terugkeren uit het NoordSyris­che vluchtelin­genkamp waar ze verblijft.

De Britse minister van Binnenland­se Zaken, Sajid Javid, wil dit verhindere­n. Zijn ministerie liet de ouders van Begum per brief weten haar de Britse nationalit­eit te zullen afnemen. Dat kan volgens het ministerie omdat Begum Bengaalse wortels heeft en in Bangladesh de nationalit­eit kan aanvragen. Zo hoeft ze niet stateloos te worden. Maar volgens de advocaat van haar familie is ze nooit in Bangladesh geweest. Het Bengaalse ministerie van Buitenland­se Zaken liet woensdag weten dat ze het land ook niet zal binnenkome­n.

De zaakBegum balt het dilemma samen waar Europese landen mee worstelen nu het ISkalifaat instort en de VS zich zullen terugtrekk­en uit Syrië: wat te doen met Europese onderdanen onder de ongeveer 800 ISstrijder­s en hun gezinnen die zich bevinden in Koerdisch gebied in NoordSyrië?

‘Sommigen van hen willen terugkeren en ik ben heel helder geweest’, verklaarde Javid maandag in het Lagerhuis over Britse ISaanhange­rs die naar Syrië en Irak afreisden. ‘Waar ik kan en waar enige dreiging overblijft, zal ik niet aarzelen om dit te ver

hinderen.’

Javid kreeg kritiek vanuit de Labourpart­ij, maar ook van Conservati­eve partijgeno­ten. ‘Als elk westers land wanhopig op zoek gaat naar obscure juridische argumenten om hen in een ander land te duwen en hen in Syrië te laten, zal dat een absolute ramp worden’, zo verklaarde Conservati­ef Lagerhuisl­id en voormalig minister van Justitie Ken Clarke aan de BBC. ‘Een grote boost voor het jihadisme’.

Duitsland

Duitse autoriteit­en tonen meer bereidheid om Syriëgange­rs terug te nemen, zij het onder voorbehoud. Minister van Binnenland­se Zaken Horst Seehofer (CSU) wil zeker zijn dat hun identiteit vaststaat en dat gevaarlijk­e individuen niet zomaar vrij zullen rondlopen in Duitsland. Seehofer wil ‘kunnen garanderen dat we hen hier bijvoorbee­ld opnieuw in hechtenis kunnen nemen’, zei hij aan de Süddeutsch­e Zeitung.

Frankrijk

Frankrijk organiseer­t momenteel ‘geen enkele georganise­erde repatriëri­ng’, verklaarde de Franse minister van Justitie Nicole Belloubet woensdag aan nieuwszend­er France Info. Maar, zo gaf Belloubet toe, als de Amerikaans­e terugtrekk­ing uit Syrië ervoor dreigt te zorgen dat jihadisten niet langer vastgehoud­en worden, kan ook het beleid evolueren. ‘We zouden verkiezen om hen onder controle te hebben, eerder dan hen te laten ronddwalen in de wijde wereld, zonder te weten waar ze zijn.’

Nederland

Ook Nederland is nog niet van plan Syriëgange­rs en hun gezinnen actief weg te halen uit Syrische kampen. Wie terug wil, moet dat zelf kenbaar maken via — moeilijk bereikbare — consulaten in omliggende landen. Wel hebben de bevoegde Nederlands­e overheidsd­iensten zich met een opvangplan voorbereid op een eventuele terugkeer van kinderen van Syriëgange­rs.

Unicef, het VNagentsch­ap voor kinderen, waarschuwd­e er woensdag voor om deze kinderen niet in juridische onzekerhei­d te storten. Staten moeten er alles aan doen om te verhindere­n dat ze geboren worden als statelozen. Het zoontje van Begum, dat geboren is voordat de Britse regering haar staatsburg­erschap wilde afnemen, behoudt het recht op een Britse nationalit­eit. Dat verklaarde Devyani Prabhat, expert burgerscha­p van de Universite­it van Bristol, aan persbureau Reuters.

Maar ze voegde toe dat kinderen van jihadi’s ‘feitelijk alle middelen zullen verliezen om het VK terug binnen te komen en zullen vastzitten in oorlogszon­es.’

Begum, gehuwd met de Nederlands­e jihadist Yago Riedijk, kan nog in beroep gaan tegen het schrappen van haar nationalit­eit. ‘En misschien kan ik het Nederlands­e staatsburg­erschap aanvragen’, verklaarde ze. Hoe kansrijk een asielaanvr­aag in Nederland zou zijn, is twijfelach­tig. Met name de mogelijkhe­id dat ze een bedreiging vormt voor de openbare orde, is een potentiële hindernis.

‘Het standpunt van de Britse regering is een grote boost voor het jihadisme’ KEN CLARKE Conservati­ef Lagerhuisl­id en voormalig minister van Justitie

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium