De Standaard

DE RECHTSSTAA­T IS ALLES OF NIETS

- BART STURTEWAGE­N

We kunnen er maar beter niet te gerust in zijn dat de rechtsstaa­t, met zijn vrijheid van meningsuit­ing en zijn beschermin­g tegen willekeur, voor eens en voor altijd gegarandee­rd is. Het volstaat dat de verkiezing­en naderen om een toenemende neiging tot selectivit­eit vast te stellen. Mijn rechten worden dan belangrijk­er dan jouw rechten, en mijn beschermin­g weegt zwaarder dan de jouwe. De essentie van de rechtsstaa­t is nu net dat we dat soort verschil niet meer maken: iedereen heeft binnen de contouren van de rechtsstaa­t dezelfde rechten en dus ook plichten. Wie daaraan tornt, al was het maar voor even, bij uitzonderi­ng, in een speciaal geval, legt de bijl bij de wortel van het hele systeem.

Om die reden is het onaanvaard­baar dat exstaatsse­cretaris Theo Francken eergistere­n niet mocht spreken in Verviers en dat zijn auto door tegenbetog­ers werd beschadigd. Verontrust­end is dat de plaatselij­ke burgemeest­er, die verantwoor­delijk is voor orde en veiligheid in de stad, zelf deelnam aan de manifestat­ie tegen Francken. Als zij haar recht op meningsuit­ing wilde uitoefenen, kon ze dat, maar dan moest ze haar taak als hoofd van de politie delegeren. Vanuit een betoging de orde handhaven, is bestuurlij­ke en juridische nonsens. De taak van deze burgemeest­er was erop toe te zien dat zowel Francken als zijn tegenstand­ers hun mening konden uiten. Haar eigen standpunt was daaraan ondergesch­ikt.

Maar als het wat de rechtsstaa­t betreft alles of niets is, dan geldt dat ook in de netelige discussie over wat te doen met Belgische ISstrijder­s. In onze rechtsstaa­t is de doodstraf afgeschaft, een regel die intussen boven elke discussie staat. Het is zwaarwicht­ig als er prominente stemmen opgaan om van terrorisme verdachte Belgen over te laten aan het gerecht van een land, Irak, waar ze wel de doodstraf riskeren.

Het kan niet zijn dat we hen aan hun lot overlaten in een land waar de waarborgen voor een eerlijk proces geringer zijn en de sancties veel harder, omdat we vrezen dat ons eigen rechtssyst­eem hen niet zwaar genoeg kan bestraffen en de samenlevin­g niet definitief van hun dreiging kan vrijwaren.

Doen we dat, voor deze ene keer, in dit speciale geval, wel, omdat het een vervelend probleem oplost, of omdat het electoraal scoort, dan vormt dat een gewichtig precedent. Een fundamente­el principe voor deze ene keer, bij grote uitzonderi­ng, tussen haakjes plaatsen lijkt misschien de veiligheid te vergroten, maar doet het tegenoverg­estelde. Bovendien ondermijnt het elke aanspraak op morele superiorit­eit. Die prijs is te hoog.

Dat geldt ook in de netelige discussie over de Belgische ISstrijder­s

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium