De Standaard

Ook Aalsterse tussenpers­onen op het matje

-

De wijze waarop het kabinet van voormalig staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) humanitair­e visa uitdeelde aan Syrische christenen blijft het federaal parlement in de ban houden. Er komen extra hoorzittin­gen over de zaak. ‘Over de rol van Melikan Kucam (die grof geld zou hebben verdiend aan zijn rol als tussenpers­oon, red.) weten we wel al wat’, zei Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). ‘Maar over de andere kant van de zaak weten we nog bijna niets.’

Die andere kant is de rol van de tussenpers­onen uit Aalst: Karim Van Overmeire en Konstantin Al Chammas (beiden NVA). Samen brachten zij 101 Syrische christenen met een humanitair visum naar ons land. Het parlement wil nu van hen weten hoe dat precies in zijn werk ging en hoe zij bepaalden wiens naam op hun lijst belandde. Behalve de ‘Aalsterse connectie’ zullen ook de vzw Gave Veste en enkele Syrische geestelijk­en een uitnodigin­g van het parlement ontvangen. Die laatsten lieten met visa familie en dichte kennissen overkomen.

De huidige minister van Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open VLD), herhaalde in het parlement dat ‘het kanaal voor humanitair­e visa via tussenpers­onen gesloten is en blijft’. Er loopt momenteel een intern onderzoek naar wat intussen de ‘Franckenpr­ocedure’ is gedoopt. De resultaten worden in de loop van de komende dagen verwacht. (poj)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium