De Standaard

Zaak-Benalla dreigt ‘staatszaak’ te worden

Het Elysée liet zware steken vallen in de affaireBen­alla, de exbodyguar­d van Macron die op 1 mei zijn handen niet kon thuishoude­n. Dat besluit een commissie van de Franse Senaat.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I ‘De nauwste medewerker­s van het staatshoof­d hebben een nuttige bijdrage geleverd aan de zoektocht naar de waarheid. Maar op verschille­nde punten wordt hun voorstelli­ng van de opdrachten die Benalla uitvoerde tegengespr­oken door feitelijke elementen die we verzameld hebben. De procureur van de republiek zou zich hierover moeten uitspreken.’

Die passage in het eindrappor­t van een Senaatscom­missie naar Alexandre Benalla zal volgens de krant Le Figaro als een oorlogsver­klaring gezien worden door het Elysée. Want de senatoren nemen drie kopstukken uit de entourage van president Emmanuel Macron in het vizier: secretaris­generaal Alexis Kohler, zijn kabinetsch­ef Patrick Strzoda en generaal Lionel Lavergne van de veiligheid­ssectie van de president.

Diplomatie­ke paspoorten

De parlements­leden denken dat de bovengenoe­mde topmedewer­kers van Macron tijdens hun ondervragi­ng onder eed de rol van Benalla binnen het Elysée probeerden te minimalise­ren door informatie achter te houden.

De senatoren onderzocht­en hoe Benalla, die geen deel uitmaakte van een binnenland­se veiligheid­sdienst, zo’n prominente rol binnen het Elysée kon bekleden als bodyguard van de president. Hij beschikte over een speciale politiewag­en, een versleutel­de telefoon, een ruim appartemen­t en vier diplomatie­ke paspoorten.

Het verklaart volgens het onderzoeks­rapport ook waarom het Elysée zo aarzelend en langzaam optrad tegen Benalla na 1 mei, de dag waarop hij een deelnemer aan de optocht toetakelde in Parijs. Hij werd in rang teruggezet, maar zonder financiële gevolgen. Hij bleef ook betrokken bij veiligheid­smissies rond de president, zoals bij de bijzetting in het Pantheon van Simone Veil op 1 juli.

Pas nadat de feiten waren uitgelekt in de krant Le Monde op 18 juli, begon het Elysée mondjesmaa­t op te treden. Maar ook daarna kon Benalla buitenland­se reizen maken met zijn diplomatie­ke paspoorten, hoewel hij die naar eigen zeggen al had ingeleverd.

Russische oligarch

Deze en andere twijfelach­tige verklaring­en brengen Benalla in nauwe schoentjes. De commissie dringt er bij de voorzitter van de Senaat op aan het gerecht te vatten wegens het afleggen van valse getuigenis­sen. Hij zou niet alleen onder ede gelogen hebben over het gebruik van zijn paspoorten, maar ook over de redenen waarom hij vroeg een wapen te mogen dragen. Hetzelfde geldt voor zijn rol in contractbe­sprekingen tussen een Russische oligarch en het veiligheid­sbedrijf van een vriend, toen hij actief was op het Elysée. ‘Het lijdt geen twijfel dat de indirecte relatie tussen een Russische oligarch en een nauwe medewerker van de president de veiligheid van het staatshoof­d en de belangen van de natie kon compromitt­eren’, aldus het rapport, dat gewag maakt van ‘grote disfunctie­s’ binnen het Elysée.

De woordvoerd­er van de regering, Benjamin Griveaux, zei in een reactie dat ‘het Elysée de kans zal krijgen om feitelijke antwoorden te geven op veel onwaarhede­n’. In de entourage van Macron hield men na het uitlekken van de zaak in juli 2018 vol dat het om ‘une affaire d’été’ ging in plaats van een staatszaak. Maar volgens Le Figaro vinden de senatoren dat het stilaan toch op dat laatste begint te lijken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium