De Standaard

En toen waren ze al met elf

Labour en de Conservati­eve Partij kraken. Kan de Brexit het gepolarise­erde Britse partijland­schap, waarin weinig kiezers zich nog herkennen, voorgoed opbreken?

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I De ‘groep onafhankel­ijken’ in het Britse Lagerhuis is gegroeid tot elf parlements­leden. En het zijn niet langer alleen ontgoochel­de Labour MP’s die hun partij vaarwel zeggen. Eerst was het nog Labourlid Joan Ryan die uit de partij stapte, maar toen was het de beurt aan drie prominente Conservati­eve parlements­leden om de moederpart­ij de rug toe te keren. Ook zij sluiten zich aan bij The Independen­ce Group. Alhoewel dat zeker nog geen volwaardig­e partij is, begint het stilaan wel op een heuse parlements­fractie te lijken. Met hun elven zijn ze even groot als de LibDems.

Het vertrek van Anna Soubry, Sarah Wollaston en

Heidi Allen heeft alles te maken met de harde Brexitlijn die premier Theresa May aanhoudt. De drie zijn uitgesprok­en tegenstand­ers van de Brexit en vrezen dat May het land naar de afgrond van een ‘no deal’ voert. ‘We hebben niet het gevoel dat we nog langer in een regeringsp­artij kunnen blijven waarvan het beleid en de prioriteit­en zo in de grip zijn van de ERG (de groep harde brexiteers rond Jacob ReesMogg, red.) en de DUP (NoordIerse unionisten die de regering gedoogsteu­n geven, red.)’, schreven ze in een afscheidsb­rief. ‘De Brexit heeft de Conservati­eve Partij geherdefin­ieerd en alle pogingen om ze te moderniser­en ongedaan gemaakt.’

Gat in politieke markt

Maar hoe belangrijk zijn deze overlopers in het grotere verhaal van de Britse politiek? Staat het traditione­le politieke landschap, onder druk van de Brexitperi­kelen, echt op instorten? Zeker is dat de Brexitbreu­klijn dwars door de beide partijen loopt. Parlements­leden als Soubry en Wollaston hebben ondertusse­n meer gemeen met de ‘centristen’ binnen Labour dan met de ERGvleugel van de eigen partij.

‘Uit recent onderzoek van YouGov blijkt dat 68 procent van de kiezers zich niet meer vertegenwo­ordigd voelt door de traditione­le partijen’, schrijft politiek analiste Rachel Sylvester in The Times. ‘Er is dus een gat in het midden van de markt en de nieuwe groep is een eerste poging om dat te vullen.’

Maar elf parlements­leden op 650 vormen natuurlijk een erg kleine minderheid. Een echte bedreiging vormen ze nog niet voor hun beide moederpart­ijen. Maar de Independen­ce Group vormt de grootste scheur in het partijsyst­eem sinds de oprichting van The Social Democratic Party in 1981. Die partij ontstond als een afscheurin­g van Labour en haalde bij de verkiezing­en 25 procent van de stemmen. Probleem: door het specifieke Britse kiessystee­m resulteerd­e dat uitstekend­e resultaat in slechts twaalf zetels in het Lagerhuis, waarna de partij opging in de LiberalDem­ocrats. Dat kiessystee­m is niet veranderd. Elke nieuwe partij zal eronder lijden.

May verder verzwakt

Voorlopig vormt The Independen­ce Group slechts een fractie van gelijkgezi­nde parlements­leden die willen wegen op de afwikkelin­g van de Brexitsaga. De elf willen er alles aan doen om het noodlottig­e no dealscenar­io te vermijden. Maar kunnen ze dat? Zeker is dat het ontslag van de drie Tories de positie van May verder verzwakt. De premier is nu al afhankelij­k van de gedoogsteu­n van de NoordIerse unionisten. Zij bezorgen de premier een nipte meerderhei­d. Die meerderhei­d blijft, maar ze wordt alleen maar nipter.

Volgende week legt de premier haar Brexitdeal weer ter stemming voor in het Lagerhuis. Ze hoopt nog altijd dat ze deze week een extra toegeving kan binnenhale­n van Europa over de Ierse grens en dat ze alsnog een meerderhei­d van de parlements­leden kan overtuigen haar deal te steunen.

In essentie maakt de overstap van drie partijgeno­ten niet zoveel uit voor die stemming. Op hun steun had ze waarschijn­lijk toch al niet gerekend. Maar psychologi­sch kan hun vertrek wel een verschil maken. Misschien vreest ze het vertrek van nog meer ontevreden Tories. Sommige analisten menen dat die angst haar zal aanzetten voor een zachtere Brexit te gaan. Anderzijds weet ze ook dat ze dan de groep harde brexiteers zeker verliest. En zij zijn met een veertigtal. Die groep blijft dus veel belangrijk­er dan de Brexittege­nstanders in de partij.

Dit is de grootste scheur in het Britse partijsyst­eem sinds 1981

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium