De Standaard

Sidder en bef

- FILIP VAN ONGEVALLE

De koelkast! Wat is dat toch een handige uitvinding. Om eten en drank koel te houden, natuurlijk. Maar ook om je toevlucht te zoeken als je samen met de kinderen naar tv zit te kijken en er plots vieze manieren te zien zijn. De stilte die logisch is omdat je aan het kijken bent, wordt dan plots ongemakkel­ijk. Elke beweging lijkt er een te veel. Behalve als je snel je hoofd even in dat witte ding kan steken. Wat een mens daar allemaal niet vindt! Een glas melk! Een kaasje! Een pilsje! Pudding! Een frisdrank! Yoghurt! En tegen dat je terug in de zetel zit, is het gevaar geweken.

Maar wat doe je als je kroost een liedje oppikt met een weinig stichtelij­ke tekst? Dat ‘Kind van de duivel’ op alle speelplaat­sen werd meegezonge­n, tot daar. ‘De tuinslang’ van Donnie was al linker: ‘Ogen open, wees niet bang / Mond open, komt ie dan / Ik doe de tuinslang’. Maar dat kon je ook nog letterlijk nemen.

Wat doe je als je kroost een liedje oppikt met een weinig stichtelij­ke tekst?

Nu is er echter Merol, ook al een Hollandse. En met een tuinslang moet je bij haar niet aankomen. Laat staan met eerst blabla en dan boemboem. ‘Hou je bek en bef me’ is de titel van haar single die uitkwam op Valentijn. De tekst is vrank en vrij en in your, euh, face. Ze zingt dat ze een jongen oppikt in de club en dat ze het niet apprecieer­t dat die zich in haar slaapkamer eerst nog wat wil voorstelle­n. ‘Het is al lang genoeg over jou gegaan. Dus door je knieën, dan blijf ik staan. Ik wil je nu, het is tijd. We praten wel verder aan het ontbijt’.

In een door mannen gedomineer­de muziekwere­ld is het verfrissen­d dat de rollen eens omgedraaid worden. Er is al genoeg aan lolly’s gelikt. Tot je dochter ‘bef me’ door het huis loopt te zingen. ‘Zaterdag trad ik op voor een jong publiek’, vertelt Merol in Trouw. ‘Ze zongen allemaal mee. Ik denk dat het hartstikke goed is voor kinderen dat ze het woord beffen leren kennen. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen.’

Euhm. Moet er nog iemand iets hebben uit de koelkast?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium