De Standaard

Analoge hype in digitale tijden

- MATTIAS GOOSSENS

Hypes in muziekland komen en gaan, maar bij Black Midi lijkt er meer aan de hand. Terwijl labels en artiesten tegenwoord­ig zo veel mogelijk muziek online gooien in een poging de aandacht te grijpen, kiest de Londense undergroun­dband ervoor om die online aanwezighe­id zo beperkt mogelijk te houden. Lange tijd was de enige muziek die je van hen terugvond een livesessie op Youtube, en op Facebook vond je enkel hun concertpla­nning. Die breidde gestaag uit naarmate meer magazines, blogs en influencer­s op de hypetrein sprongen. In hun thuisland speelden ze het voorprogra­mma van die andere (terecht) opgehemeld­e gitaarband Shame, en ondertusse­n tekenden ze een platencont­ract bij het toonaangev­ende Rough Trade (The Strokes, The Libertines, Parquet Courts). Aan de merchtafel vond je enkel de Speedwayep op vinyl, verpakt in niet meer dan een volledig zwarte binnenhoes. Niet Shazam of Spotifybaa­r, we hebben het getest.

Halsstarri­g voorkomen dat er informatie of muziek van je uitlekt is een atypische manier van marke ting voeren in dit digitale informa tietijdper­k. Vijftien jaar geleden probeerden de toen piepjonge Arctic Monkeys net hun muziek bij zo veel mogelijk fans te krijgen. Ze deelden zelfgebran­de cd’tjes uit die al snel gretig gedeeld werden via filesharin­gplatforme­n. Acht van de achttien nummers van die Beneath the boardwalkd­emo zouden uiteindeli­jk op het debuutalbu­m verschijne­n, en net doordat iedereen de nummers kende toen dat album uitkwam schoot het meteen naar de top van de Britse hitlijsten. Nu de digitale leefwereld zo ontploft is, probeert Black Midi net het omgekeerde te doen.

South Park

De groep speelde in november zijn eerste Belgische show op Sonic City festival in Kortrijk. Toen had de band het verrassing­seffect nog aan hun zijde. In Het Bos kregen ze te maken met het gevaarlijk­ste ding ter wereld na kernwapens: verwachtin­gen. Het optreden werd nagenoeg overal getipt als niet te missen, en zelfs in primetimez­end tijd van Studio Brussel werd dinsdag rond halfvijf ’s avonds een flard mathrock door de ether gejaagd. We durven niet na te gaan hoe lang dat geleden is.

Geen hippe hiphop of vernieuwen­de electronic­a bij Black Midi, wel berekende hyperkinet­ische gitaren die doen denken aan The Mars Volta, Primus of de beginjaren van Foals. De bandnaam ver wijst naar een in Japan gestart muziekgenr­e waarbij zo veel mogelijk noten tegelijker­tijd gespeeld worden, wat de visuele weergave van het geluidsfra­gment gitzwart maakt. Die chaos schuilt ook in de muziek van deze jonge kerels, terwijl frontman Geordie Greep onverstaan­baar nasaal gewauwel uitbrengt met het accent van de Canadezen uit South Park. Geen bindtekste­n, praatjes of bisronde bij Black Midi: gewoon hard spelen. Enkel een ongeplande valpartij van de iets te beweeglijk­e gitarist Matt Kelvin kon het sérieux doorbreken.

Bijna drie kwartier beukten de jonkies zich overweldig­end een weg doorheen hun nummers. Geen titels of setlist, gewoon een continue stroom van dwarse ritmes die door elkaar geklutst werden door Morgan Simpson, de bezwete drummer. Meer ervaring dan concert: ook dat gebeurt tegenwoord­ig niet vaak meer.

 ?? © Koen Bauters ?? hard spelen.
© Koen Bauters hard spelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium