De Standaard

Een magische datum

- DRIES DE SMET

Het zijn drukke tijden voor wie over een economisch­e glazen bol beschikt. Wie kan voorspelle­n wat er op 2 en op 30 maart zal gebeuren, kan immers veel geld verdienen. Op 2 maart gaan de Amerikaans­e tarieven voor 200 miljard dollar aan Chinese import van 10 naar 25 procent, tenzij in de komende week alsnog een deal afgesloten wordt. Op 29 maart om middernach­t verlaat GrootBritt­annië de Europese Unie, met of zonder deal.

Maar beide data staan niet alleen met stip, maar ook met een vraagteken in de agenda. Donald Trump kondigde vorige week al aan dat de deadline kan opschuiven als een ‘real deal’ in zicht is. Daar deed hij dinsdag nog een schep bovenop. 1 maart is ‘geen magische datum’, verklaarde de Amerikaans­e president. ‘Er kunnen nog veel dingen gebeuren.’

Ook voor de Brexit is het niet uitgeslote­n dat er uitstel komt. De meest evidente piste daarvoor is dat GrootBritt­annië een verlenging van het zogenaamde ‘artikel 50’ vraagt. Het lijdt geen twijfel dat de andere Europese landen daar in dat geval op zullen ingaan.

Volgens de glazen bollen is dat uitstel voor de Brexit overigens het meest waarschijn­lijke scenario. Op de voorspelli­ngsmarkt PredictIt zet maar 37 procent van de gokkers zijn geld in op een Brexit op 29 maart.

In beide gevallen biedt uitstel de tijd om een betere deal te onderhande­len. Maar Robert Lighthizer, de

Voor Trumps herverkiez­ing helpt het om een Chinese trofee aan de kiezer voor te kunnen leggen

minister van Handel die voor de VS met de Chinezen moet onderhande­len, wordt zo stilaan hoorndol van de strategiew­ijzigingen. Onder druk van Peter Navarro, de economisch­e adviseur in het Witte Huis, kwam er een harde deadline in het handelscon­flict, schrijft de zakenkrant The Wall Street Journal: als er geen deal bereikt wordt, dan stijgen de importtari­even sowieso. Dat geeft de Amerikanen een duidelijke en harde onderhande­lingsposit­ie. Door nu al te laten uitschijne­n dat een verlenging mogelijk is, ondergraaf­t Trump de Amerikaans­e positie.

Om die schijnbaar vreemde strategie te begrijpen, is het goed om voor ogen te houden dat er voor Trump maar één magische datum is: dinsdag 3 november 2020, de dag waarop de Amerikanen hem kunnen herverkiez­en als president van de Verenigde Staten. Daarbij helpt het om een Chinese trofee aan de kiezer voor te kunnen leggen. De Chinezen zijn nu al bereid om toegevinge­n te doen en bijvoorbee­ld meer sojabonen en aardgas af te nemen. Door de deadline wat voor zich uit te schuiven, kan Trump nog meer toegevinge­n afdwingen. Hoe dichter bij de verkiezing­en, hoe kleiner de kans dat de kiezer die overwinnin­g vergeten zal zijn.

De gokkers geven Trump overigens maar een matige kans op een herverkiez­ing. Eén op de drie gelooft dat de huidige president het haalt. Maar de verkiezing­en zijn nog ver weg, dus erg betrouwbaa­r zijn die voorspelli­ngen niet. Eén ding staat wel vast: voor die magische datum is géén uitstel mogelijk.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? © afp ?? Robert Lighthizer.
© afp Robert Lighthizer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium