De Standaard

Minder btw, meer sloop

- VAN ONZE REDACTRICE GOELE DE CORT

Als de btw erop verlaagt, gaan we meer huizen slopen en heropbouwe­n. Toch wordt het wapen van de btwverlagi­ng beter niet algemeen ingezet.

BRUSSEL I Verlaag het btwtarief voor de sloop en heropbouw van een huis in heel het land naar 6 procent. Dat voorstel legt Open VLD op tafel voor de komende verkiezing­en. Oudere gebouwen zijn immers energievre­ters. Door ze af te breken en een nieuw huis in de plaats te zetten, stimuleer je energiezui­nig wonen.

Een huis renoveren kan vandaag al tegen 6 procent, maar als u een oud huis sloopt en er nieuw in de plaats zet, is het tarief 21 procent. Behalve in 32 Belgische steden. In 2007 werd beslist dat, om verloederi­ng en stadskanke­rs te bestrijden, het tarief in die steden al naar 6 procent kon dalen voor particulie­ren die een huis platgooide­n en er een nieuw in de plaats zetten, bedoeld om te bewonen.

De 6 procent geldt vandaag in de centra van grote steden als Antwerpen, Charleroi, en Gent, in verschille­nde gemeenten van het Brussels Gewest, en in kleinere steden zoals Genk, Aalst, Brugge of Kortrijk.

In 2009 en 2010 kon het hele land even tegen 6 procent slopen, als maatregel tegen de crisis – daarna trok de overheid het tarief opnieuw op.

Prijzen stegen niet

Onderzoeke­rs van de KU Leuven, het Steunpunt Wonen en het onderzoeks­instituut Vives gingen aan de slag met de data die dat opleverde. Ze vergeleken of er in steden waar mensen tegen het verlaagde tarief kunnen slopen en heropbouwe­n ook effectief meer vergunning­en om te slopen worden aangevraag­d.

‘We hebben steden vergeleken die tot voor de invoering van de verlaging gelijkaard­ige cijfers konden voorleggen’, legt onderzoeke­r Geert Goeyvaerts uit. In sommige daarvan werd in 2007 het verlaagde tarief ingevoerd, in andere niet.

‘In de controlegr­oep, steden zonder btwverlagi­ng, steeg het aantal sloopvergu­nningen van gemiddeld 14,5 naar 19,5 per jaar. In vergelijkb­are steden waar de btw

Door oudere gebouwen af te breken en een nieuw huis in de plaats te zetten, stimuleer je energiezui­nig wonen

wel naar beneden ging, was dat een stijging van 16 naar 24 sloopvergu­nningen per jaar. De stijging is dus groter waar er een verlaging was. Dat is toch een sterke reactie.’

Volgens Goeyvaerts heeft de verlaging van de btw waarschijn­lijk niet tot veel hogere prijzen geleid. ‘Een sterke toename zoals deze kan eigenlijk alleen als de prijsstijg­ing beperkt blijft. Bouwbedrij­ven voerden immers al gelijkaard­ige werkzaamhe­den uit aan 6 procent bij gewone renovaties, zij zullen wellicht hun prijzen dus niet verhoogd hebben nu ook heropbouw onder dat tarief valt.’

De btwverlagi­ng heeft dus het gewenste effect. Algemeen invoeren dan maar? Niet meteen, concludeer­t het onderzoek. Want ze is duur. Ruw berekend zouden de totale kosten van de verlaging op bijna 1,5 miljoen euro per gemeente komen; in grote steden zoals Gent en Antwerpen is dat nog meer. Goeyvaerts en zijn collega Erik Buyst schatten dat de maatregel zich voor de helft terugverdi­ent. ‘Ondanks het feit dat een deel van de btwverlagi­ng wordt terugverdi­end via directe en indirecte baten, zijn het nog steeds kosten voor de overheid.’

Buiten de centrumste­den zouden de effecten waarschijn­lijk minder uitgesprok­en zijn, want er is minder verloederi­ng en de kosten voor sloop en heropbouw lopen er minder hoog op.

Kosten voor de overheid

 ?? © Bart Dewaele ?? In steden waar de btw naar beneden ging, was er een stijging van het aantal sloopvergu­nningen.
© Bart Dewaele In steden waar de btw naar beneden ging, was er een stijging van het aantal sloopvergu­nningen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium