De Standaard

Op het spoor voor het klimaat

Een actieplan moet het aandeel vrachtverv­oer via het spoor in Europa opdrijven. Voorwaarde is wel dat de overheden daarvoor geld op tafel willen leggen.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

SCHAARBEEK I Een met graffiti beschilder­de containert­rein, die al meer dan twee maanden Europa doorkruist, is het station van Schaarbeek binnengero­ld. Noah’s train, zoals het project heet, is een initatief van de Rail Freight Forward, een coalitie van Europese operatoren en vereniging­en voor het vrachtverv­oer via het spoor.

Met de kleurrijke trein wil de alliantie aandacht voor hun actieplan om het vrachtverv­oer per spoor een duw in de rug te geven. Ze maakt zich sterk dat het plan zal leiden tot een sterke toename van het goederenve­rvoer per spoor, van gemiddeld 18 naar 30 procent in heel Europa en van 10 naar 16 procent in België tegen 2030. Daarmee kan men een miljoen vrachtwage­ns van de weg houden en de uitstoot van fijn stof en CO2 terugdring­en.

Maar aan de groei van het vrachtverv­oer per spoor hangt een prijskaart­je vast. De overheden moeten er iets voor over hebben om het transportb­eleid klimaatvri­endelijker maken, zegt de Rail Freight Forwardall­iantie. Het grote probleem van het spoorvervo­er is dat het duurder is dan het vrachtverv­oer over de weg. Bedrijven zullen makkelijke­r hun producten het spoor opsturen als dat goedkoper wordt.

Het Belgische spoorvrach­tbedrijf Lineas, lid van de alliantie, heeft becijferd wat er in ons land nodig is voor een inhaalbewe­ging van het goederenve­rvoer per trein. Het gaat om zeker 35 miljoen euro voor aanpassing­en aan de spoorinfra­structuur om langere goederentr­einen te kunnen inzetten.

Verder kijkt Lineas vooral richting overheid. Het bedrijf vraagt een verlaging met 15 miljoen euro per jaar van de rijpadverg­oeding die aan Infrabel betaald moet worden en een tussenkoms­t in de kosten voor de installati­e van het Europese veiligheid­ssysteem ETCS, geraamd op 90 miljoen euro.

Ten slotte is volgens Lineastopm­an Geert Pauwels een grotere financiële tussenkoms­t nodig om de overslag van goederen van vrachtwage­n naar trein en omgekeerd aan te moedigen en uit de kosten te komen bij het zogenaamde verspreid vervoer – zo moeten in de haven wagons opgehaald of gedeponeer­d worden. Lineas schat dat daar jaarlijks 60 miljoen euro voor nodig is. ‘De huidige tegemoetko­ming van 14 miljoen euro volstaat niet. Bovendien stellen we vast dat ze de komende jaren kleiner zal worden’, besluit Pauwels.

‘De overheid moet er iets voor over hebben om het transportb­eleid klimaatvri­endelijker te maken’

RAIL FREIGHT FORWARDALL­IANTIE

 ?? © belga ?? Een wagon van de met graffiti beschilder­de containert­rein.
© belga Een wagon van de met graffiti beschilder­de containert­rein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium