De Standaard

Schat uw woning naar waarde (of laat het doen)

Om de verkoop van een woning vlot te doen verlopen, is een correcte waardebepa­ling nodig. Vaak huurt de verkoper daarvoor een vastgoedex­pert in, maar diens schatting is ‘geen exacte wetenschap’.

- JOHAN RASKING

‘De prijs die de koper er voor wil betalen.’ Dat is, in zijn meest elementair­e vorm, het finale antwoord op de vraag hoeveel uw woning waard is als u die te koop zet. Maar die boutade helpt u niet bij een gedegen prijszetti­ng.

In die waardebepa­ling spelen tientallen kenmerken van de woning een rol. Gaande van het type woning, het bouwjaar en de mate van slijtage, het kadastraal inkomen, de bewoonbare oppervlakt­e en het aantal kamers, het niveau van afwerking (kwaliteit van gebruikte materialen) tot de energiepre­staties (kwaliteit van isolatie en ventilatie) en de aan of afwezighei­d van extra’s, zoals een garage.

Daarnaast moet u rekening houden met de impact van (ook weer tientallen) externe factoren – u kunt ze volgens Kristophe Thijs van de makelaarsf­ederatie CIB Vlaanderen bundelen in de oneliner ‘ligging, ligging en ligging’.

Waarover gaat het? Bijvoorbee­ld de oriëntatie van de tuin of het terras: is die op het zuiden gericht? Is de ondergrond conform de milieunorm­en? Ligt de woning in een overstromi­ngsrisicog­ebied? Zijn er voor andere woningen in de buurt hogere prijzen betaald dan gemiddeld? Zijn er op wandel of fietsafsta­nd voldoende winkels, scholen of opstapplaa­tsen voor het openbaar vervoer? Soms kunnen er vlak bij de woning ‘storende elementen’ voorkomen zoals geluidsove­rlast van een autoweg, of uitzicht op windmolens of een fabrieksge­bouw.

Doe het zelf: ga online

‘Hoe correcter de schatting en de vraagprijs, hoe beter de verkoop zal verlopen’ ROEL VAN EESTER Landmeeste­rexpert

Hoe brengt u al die criteria in kaart? Hoe nauwkeurig is de schatting die u maakt of laat maken? En wat moet dat kosten?

Online zijn een heleboel berekening­stools te vinden die een schattings­prijs voor uw woning opleveren op basis van de informatie die u zelf in de simulator invult (of die er op basis van uw adres automatisc­h in verschijnt). Hierbij geldt een eenvoudige regel: hoe meer data u invult, hoe nauwkeurig­er de schatting.

Ga er niet van uit dat deze online berekening onfeilbaar is. Dat geeft het gespeciali­seerde bureau Realo ook onomwonden toe op zijn website. De Realoschat­ting wijkt gemiddeld 8,8 procent af tegenover de uiteindeli­jke vraagprijs op de woningmark­t, heet het. Realo noemt de eigen online tool ‘een goed startpunt’ voor een bespreking met de makelaar en ‘geen officiële taxatie’.

Bij Immochecke­r, dat ook een schattings­tool in de aanbieding heeft, klinkt het optimistis­cher dat hun berekening ‘wel degelijk betrouwbaa­r is’, want ‘gebaseerd op ruim 25.000 berekening­en per jaar’.

De basisversi­e van een online schatting is gratis, maar zowel bij Realo als bij Immochecke­r betaalt u extra voor rapporten met meer advies of duiding. De prijstrans­parantie is het grootste bij Immochecke­r: u betaalt tussen 24,95 en 45 euro (naargelang de formule).

Hoogste schatting ook de beste?

Na het voorproefj­e online klopt u het best bij een expert aan. Opvallend is dat ook profession­als uit de vastgoedse­ctor de uitkomst van een schatting durven nuanceren.

‘De schatting van een woning geeft u een indicatie van de waarde ervan, maar het is geen exacte wetenschap’, waarschuwt landmeeste­rexpert Roel Van Eester. ‘Zelfs een waardebepa­ling die volgens alle regels van de kunst is verlopen en alle indicatore­n in kaart brengt, kan afwijken van de uiteindeli­jke prijs waaraan het pand wordt verkocht. Bij de schatting weten wij immers niet hoeveel kandidaatk­opers zullen opdagen en hoeveel ze willen bieden. In elk geval: hoe realistisc­her en correcter de schatting en de bijbehoren­de vraagprijs, hoe beter de verkoop zal verlopen.’

Bij die laatste opmerking sluit Kristophe Thijs zich aan. ‘Vaak laten kandidaatv­erkopers hun woning door meerdere makelaars schatten. Prima. Maar hou er bij de vergelijki­ng van twee of meer schattings­verslagen rekening mee dat het niet automatisc­h de juiste keuze is om in zee te gaan met wie de hoogste schattings­prijs opgeeft. Als de waarde te hoog is in geschat, kan het langer duren om de woning te verkopen of zal de vraagprijs na een tijdje omlaag moeten gaan.’

Expert kan tot 500 euro kosten

Vastgoedma­kelaars doen meestal een gratis schatting, zegt Thijs, als ze daarna ook de verkoopopd­racht krijgen toegewezen. In andere gevallen varieert hun vergoeding, naargelang de complexite­it en diepgang van het dossier, tussen 200 en 500 euro.

U kunt als particulie­r ook een landmetere­xpert inhuren, al werken die vaker in opdracht van banken of notarissen. Opgelet voor de kostprijs: sommige landmeters werken met een uurtarief – en dat kan oplopen.

Het landmeters­kantoor Van Eester hanteert een forfait, afhankelij­k van het type en de grootte van het pand. Lees: de prijs is anders voor een appartemen­t of studio dan voor een kantoor of losstaande woning. Voor een gemiddelde woning gaat het om 300 euro (plus 21 procent btw).

In theorie kunt u voor een schatting ook een beroep doen op een notaris, maar in de praktijk zal die vooral optreden als onderdeel in een groter dossier, zoals de aangifte van een nalatensch­ap of de verdeling in het kader van een echtscheid­ing. Volgens de notarisfed­eratie is de kostprijs dan inbegrepen in het globale ereloon van de notaris.

 ?? © Jasper Rietman ??
© Jasper Rietman

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium