De Standaard

Wat met de bankrekeni­ng na de dood van een van onze ouders?

-

Een van onze ouders is overleden. Als kinderen erven wij de naakte eigendom van het vermogen. De bank beweert dat het gebruikeli­jk is om de rekening op naam van de langstleve­nde echtgenoot of vruchtgebr­uiker te zetten. Is dat correct? L.C.

Als er een goede verstandho­uding is tussen de ouders en de kinderen, dan eisen de kinderen hun erfdeel meestal niet op en wachten ze rustig hun beurt af. Ze beschouwen zichzelf pas als erfgenaam wanneer ook de langstleve­nde ouder overlijdt. Op dat moment dooft het vruchtgebr­uik automatisc­h uit en worden de kinderen de volle eigenaar van alles.

Toch is het niet verstandig om de bankrekeni­ngen op naam van de langstleve­nde te zetten. Want in dat geval komen ze later ook in de erfenis van de langstleve­nde terecht. Dan moeten de kinderen er een tweede keer successier­echten op betalen, terwijl ze juridisch gezien reeds deels blote eigenaar zijn en daarop al successier­echten hebben betaald.

Het is daarom beter na een overlijden de oude bankrekeni­ngen te laten aanpassen en de naam van de titularis van de bankrekeni­ng te wijzigen, bijvoorbee­ld in ‘Onverdeeld­heid familie X’. Zo is het later voor de fiscus duidelijk dat die rekening voortkomt uit een vroegere erfenis waarop reeds deels successier­echten werden betaald. (fdc)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium