De Standaard

Kritiek op ‘ontlenen’ van btwbedrag

-

‘Bouwplanne­n? Vanaf nu is het mogelijk om ook het volledige btwbedrag te lenen!’ Met die slogan lokt de vermogensb­eheerder Wilink dezer dagen kandidaatb­ouwers, en dat amper een week nadat de Nationale Bank (NBB) de financiële sector heeft aangemaand tot grotere voorzichti­gheid in het toekennen van woonkredie­ten.

Philippe Parant van Wilink verdedigt de campagne: ‘Hiermee willen we jonge mensen de kans geven om toch een huis te kunnen bouwen. Want de financiële duw in de rug die sommige jongeren tot nog toe van hun ouders kregen, is tegenwoord­ig minder genereus dan vroeger, omdat spaargeld door de lage rente nu eenmaal minder opbrengt.’ Of Wilink met dit aanbod niet ingaat tegen de aanmaning van de NBB? ‘Niet iedereen komt voor dit aanbod in aanmerking’, geeft Parant toe. ‘Wij stellen eerst het risicoprof­iel op van de kandidaatb­ouwer, gaan zijn terugbetal­ingscapaci­teit na – wij leggen de grens op 40 procent van het gezinsinko­men – en mikken op tweeverdie­ners met een voldoende comfortabe­l inkomen.’

Bij de bankenfede­ratie Febelfin zijn ze niet te spreken over het initiatief. ‘Dit aanbod valt geenszins te rijmen met de aanbevelin­g die de Nationale Bank heeft geformulee­rd’, zegt woordvoers­ter Isabelle Marchand. ‘Ook tweeverdie­ners met een goed inkomen kunnen werkloos worden, terwijl de kredietafl­ossing hooguit één derde van het gezinsinko­men zou mogen bedragen. Dan ook nog eens het volledige btwbedrag ontlenen, is een brug te ver.’ (krs)

 ?? © Johan Dockx (vrij naar S. Dali) ??
© Johan Dockx (vrij naar S. Dali)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium