De Standaard

Heb ik na scheiding deels recht op pensioen van mijn ex?

-

Ik was 24 jaar gehuwd met een leraar en werkte zelf ook als lerares, waarvan enkele jaren halftijds (waardoor mijn pensioen minder is dan het zijne). Heb ik recht op een deel van zijn pensioen? M .W.

Het ‘pensioen van de gescheiden echtgenoot’ bestaat alleen in de regeling voor werknemers. Als expartner van een ambtenaar hebt u geen recht op een deel van het rustpensio­en van uw voormalige echtgenoot. Ter compensati­e kan de rechter wel een deel van zijn ambtenaren­pensioen aan u toekennen onder de vorm van onderhouds­geld.

Na het overlijden van uw exman kunt u als gescheiden huwelijksp­artner wel aanspraak maken op een overleving­spensioen van uw ex. De logica daarachter is dat het onderhouds­geld dan wegvalt. Maar ook als u nooit onderhouds­geld hebt ontvangen, kunt u dat aanvragen. Belangrijk is dat u de aanvraag moet indienen binnen de twaalf maanden na het overlijden. Daarna vervallen uw rechten.

Het bedrag wordt berekend op basis van het aantal dienstjare­n van uw man tijdens de periode van uw huwelijk. Laat uw ex bij zijn overlijden ook een weduwe na, dan wordt het bedrag dat u als exechtgeno­te ontvangt, afgetrokke­n van haar overleving­spensioen.

Noteer tot slot ook dat u hiervoor alleen in aanmerking komt als u niet hertrouwd bent zolang uw ex leeft. (fdc)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium