De Standaard

Barco WDP

- JAN REYNS

Een vergelijki­ng tussen de vastgoedgr­oep Warehouses De Pauw (WDP) en technologi­ebedrijf Barco is niet vanzelfspr­ekend. Ze hebben gemeenscha­ppelijk dat ze operatione­el goed draaien. Hun beurskapit­alisatie is toegenomen en dat is nog altijd de basisverei­ste om deel te kunnen uitmaken van de Bel20, sterindex van de twintig belangrijk­ste bedrijven op Euronext Brussel.

Onmiddelli­jk valt op dat WDP een veel grotere beurswaard­e heeft dan Barco. Maar als zogenaamde Gereglemen­teerde Vastgoed Vennootsch­ap (GVV) heeft WDP de handicap dat het aandeel minder verhandeld wordt, en liquiditei­t speelt een rol om in de Bel20 opgenomen te worden.

WDP is een aandeel dat vooral gekocht wordt als een stabiele component voor de portefeuil­le met een mooi dividendre­ndement. Al was WDP het voorbije decennium ook een groeiaande­el. Het is actief in logistiek vastgoed: een segment dat sterk gegroeid en geëvolueer­d is. Terwijl dat vroe ger werd beschouwd als hoger risico, is iedereen er nu verlekkerd op. Dat komt door de internatio­nalisering van de handel, de uitbestedi­ng van logistiek, langere contracten, specialisa­tie en internetha­ndel.

WDP is uitgegroei­d tot de grootste van de zeventien GVV’s in Brussel. Die moeten zich aan normen houden en krijgen in ruil vrijstelli­ng van vennootsch­apsbelasti­ng. Een van de vereisten is een maximale schuldposi­tie van 65 procent tegenover de waarde van het vastgoed en minstens 80 procent van de winst uit te keren als dividend. WDP voldoet hieraan met zowat 50 procent schulden. Het keert ‘maar’ 80 procent van de winst uit als dividend (het aandeel biedt 3,6 procent bruto). Dat is prima, want zo kan het een deel herinveste­ren. Want investeren blijft de groep volop doen. Tegen 2025 wil WDP een vastgoedpo­rtefeuille van 5 miljard euro. Geregeld staat er een kapitaalve­rhoging op het menu om dat te financiere­n. Daarom was de winstgroei over 2018 met 7,2 procent lager dan de gewone winstgroei van 10,7 procent.

Bij Barco was de vooruitgan­g veel minder regelmatig. Maar de resultaten over 2018 bevestigde­n dat de slogan ‘Focus to perform’ van ceo Jan De Witte werkt. Er was nog geen groei over het jaar, maar de winstgeven­dheid (bedrijfska­sstroom) ging in twee jaar vooruit van 8 naar 12 procent. Analist Guy Sips zegt dat Barco nu op veel minder producten focust dan vroeger. Het laat de kassa vooral rinkelen met Clickshare (draadloos presentati­esysteem). De grote vraag is wanneer de groei voor de digitale cinemaproj­ectoren terugkomt. De vervanging­scyclus zou nu moeten starten.

Intussen werkt Barco verder aan het verhogen van de marges. Sips gelooft dat het mogelijk is en rekent op 9 euro winst per aandeel in 2021 (versus 5,8 euro dit jaar).

Conclusie: Net als WDP heeft Barco nog potentieel, maar beide aandelen zijn prijzig. WDP heeft als troef zijn regelmaat, Barco dat het potentieel een sprong vooruit kan maken. Zeker als het zijn nettocash kan inzetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium