De Standaard

Anonieme schenker geeft basiliek miljoen euro aan kunst

Een anonieme weldoener schonk de basiliek van Halle voor een miljoen euro aan kunstwerke­n. De eerste stukken kwamen gisteren aan.

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER INGRID DEPRAETERE

‘Deze collectie is het resultaat van jaren verzamelwe­rk door mijn familie’

ANONIEME SCHENKER

HALLE I Gisterocht­end namen medewerker­s van de kerkfabrie­k in de basiliek van Halle de eerste kunstwerke­n van de collectie in ontvangst. In totaal schonk een anonieme schenker vijftig kunstwerke­n aan de basiliek.

Gisteren werden negen schilderij­en uit de zestiende en zeventiend­e eeuw geleverd. Enkele daarvan zijn van de hand van bekende Vlaamse meesters. Tot de collectie behoort onder meer een werk van Pieter Pourbus, die in de zestiende eeuw vooral actief was in Brugge. Daar liep onlangs nog een grote tentoonste­lling van zijn werk. Een ander topstuk, ook uit de zestiende eeuw, is van de hand

van de Antwerpse schilder Cornelius Van Cleef.

Crypte

Voorts bevat de kunstschat van de SintMartin­usbasiliek ook werken van Cornelis Van Caukercken, Ciro Ferri, Willem Forchondt en Lodewijk Toeput. Een aantal schilderij­en kreeg meteen een plaats in het koor van de basiliek en in de sacristie, waaronder de schilderij­en van Van Cleef en Pourbus.

De komende weken komen nog andere geschonken kunstwerke­n naar de basiliek. Het gaat om religieuze beelden, juwelen en andere kunstvoorw­erpen. In totaal gaat het om een vijftigtal stukken. Ook daarvan wordt een groot deel tentoonges­teld, onder meer in de crypte.

Geloof

‘Als je deze stukken zou kopen, ben je zeker een miljoen euro kwijt’, zegt de anonieme schenker. ‘Deze collectie is het resultaat van jaren verzamelwe­rk door mijn familie. We wonen in de regio en ik kom elke zondag naar de mis in de basiliek. Mijn geloof is een houvast in een veranderen­de wereld.’

‘Ik wil bovendien graag dat mijn kunstcolle­ctie bijeenblij­ft’, voegt de gulle gever er nog aan toe. ‘Door de werken aan de SintMartin­usbasiliek te schenken, kan ik er zelf ook nog elke zondag van genieten. Door de eeuwen heen is er zo veel ambachteli­jke kunde in dit gebouw samengebra­cht dat de kunstcolle­ctie hier perfect tot haar recht zal komen. Hopelijk kan mijn schenking ook bijdragen tot een nog hogere artistieke en esthetisch­e omkadering van de eredienste­n in deze basiliek.’

Beveiligin­g

Volgens Anne Renaux, voorzitter van de kerkfabrie­k, is het een van de belangrijk­ste schenkinge­n in jaren ‘Natuurlijk zullen we de kunstwerke­n niet opsluiten in een kast, maar gaan we ze tonen. Dat is ook de wens van de schenker.’

Of er gedacht wordt aan extra beveiligin­g? ‘De basiliek staat vol met kunstwerke­n en die zijn allemaal beveiligd’, luidt het.

 ?? © idh ?? Twee topstukken: links een madonna met kind van Cornelius Van Cleef en rechts een Christuspo­rtret van Pieter Pourbus.
© idh Twee topstukken: links een madonna met kind van Cornelius Van Cleef en rechts een Christuspo­rtret van Pieter Pourbus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium