De Standaard

Vijf mythes over de klimaatwet

Enkele weken geleden lanceerde een GROEP ACADEMICI een voorstel tot klimaatwet. De auteurs ervan helpen enkele hardnekkig­e misverstan­den uit de wereld.

-

Toen de federale overheid en de deelstaten in 2009 een concrete afspraak moesten maken over de verdeling van de klimaatamb­ities, verzandde dat in eindeloos geruzie en een obligaat rondje zwartepiet­en. Pas in 2015 – zes jaar later – kwamen ze tot overeenste­mming over de klimaatdoe­lstellinge­n van 2020. Onze meerlagige staatsstru­ctuur leek niet in staat om de broodnodig­e transitie naar een koolstofar­me samenlevin­g op korte termijn te realiseren.

Nochtans moeten we dat kunnen, want het Klimaatakk­oord van Parijs (2015) en de recente Europese Verordenin­g over de Governance van de Energie Unie (2018) vereisen op korte termijn geïntegree­rde nationale klimaaten energiepla­nnen. Meer dan ooit is samenwerki­ng nodig. De huidige organisati­e van de klimaatgov­ernance, die teruggaat op een samenwerki­ngsakkoord van 2002, is daar niet klaar voor. Mogelijke Europese sancties liggen in het verschiet. Met de bijzondere klimaatwet wordt een reboot van een geïntegree­rd klimaatbel­eid wel realistisc­h.

We lanceerden ons voorstel tot klimaatwet enkele weken geleden. Ondertusse­n zijn er heel wat mythes over ontstaan, die we hier

Mythe 1: ‘Het is overbodig’

Eerst en vooral is de voorgestel­de klimaatwet verre van uniek. Ons land bengelt aan de staart van het Europese klimaatpel­oton. Met de voorgestel­de klimaatwet vindt België opnieuw aansluitin­g bij de groeiende groep van landen die hun klimaatbel­eid vastleggen in een aparte wet. Alle Scandinavi­sche landen bezitten ondertusse­n klimaatwet­ten die bindende langetermi­jndoelen vastleggen. Ook Nederland vertaalt zijn klimaatbel­eid sinds kort in een wettelijk kader, dat met een grote meerderhei­d is aangenomen in de Tweede Kamer. Akkoord, in België zijn de voorbije jaren al inspanning­en getroffen door de gewesten en de federale staat om het klimaatbel­eid te ontwikkele­n. Maar het ging tergend traag. De bijzondere klimaatwet probeert die stilstand te doorbreken.

De overkoepel­ende klimaatdoe­lstelling is een reductie van de uitstoot van broeikasga­ssen met minstens 95 procent tegen 2050 ten opzichte van het niveau in 1990. Dat stemt overeen met het ambitieniv­eau van de klimaatres­olutie die in december 2018 in het federale parlement werd aangenomen.

Maar het voorliggen­de ontwerp is meer dan louter een copypasteo­efening van andere klimaatwet­ten. Zo staat het principe van de sociale rechtvaard­igheid, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, centraal. Er wordt een brede klimaatdia­loog vooropgest­eld. Het klimaatvra­agstuk lossen we samen op of niet.

Mythe 2: ‘Het is een herfederal­isering’

Het voorstel is géén verdoken herfederal­isering van het klimaatbel­eid. De bevoegdhed­en blijven waar ze zijn. Het gaat om beter coördinere­n, niet meer, niet minder. We hebben voor een bijzondere meerderhei­dswet gekozen, een klassiek instrument uit de Belgi sche grondwette­lijke toolkit – veel zichtbaard­er en robuuster dan gelijk wel samenwerki­ngsakkoord.

Mythe 3: ‘Méér overheid’

De wet heeft niet de bedoeling om nieuwe, logge overheidsi­nstellinge­n op te richten. Integendee­l. De nationale klimaatcom­missie zou opgedoekt worden. Die kon haar taken niet naar behoren vervullen door een vermenging van wetenschap­pelijke, ambtelijke en politieke rollen, een vaststelli­ng waarover al jaren een brede consensus bestaat. De ambtelijke rol zou binnen ons voorstel worden overgenome­n door het interfeder­aal klimaatage­ntschap, de politieke rol door de interminis­teriële klimaatcon­ferentie en de wetenschap­pelijke door een permanent onafhankel­ijk expertenco­mité. Het bestaande interparle­mentaire overleg wordt geformalis­eerd in een interparle­mentaire klimaatcom­missie.

Het expertenco­mité zou de enige nieuwe instelling zijn. Het zou het klimaatdeb­at versterken met onafhankel­ijk en wetenschap­pelijk onderbouwd advies. Géén overbodige luxe in tijden van fake news. Het comité is overigens geinspiree­rd op het goed werkende ‘comittee on climate change’ uit de Britse klimaatwet.

Het klimaatage­ntschap zou vooral bestaan uit gedetachee­rde ambtenaren uit de bestaande klimaatadm­inistratie­s. Die werken nu vaak nog naast elkaar, silogewijs. Dáár wil deze wet komaf mee maken. Niet meer overheid, maar betere overheid.

Mythe 4: ‘Géén concrete maatregele­n’

Dat de voorgestel­de kaderwet géén uitgebreid­e lijst met concrete klimaatact­ies bevat, klopt. Dat is simpelweg niet mogelijk binnen een bijzondere wet. Elke overheid zou uiteraard nog steeds eigen acties moeten ondernemen rond vervoer, gebouwen, landbouw, uitstoot en adaptatie. Zo’n oefening vraagt tijd. Het is bovendien een participat­ief verhaal. Europa eist dat ook. Om die reden is de wet erg summier, net zoals haar Nederlands­e tegenhange­r. Maar dat neemt niet weg dat de toekomstig­e klimaatpla­nnen wel afdwingbaa­r zouden zijn. Via een ‘klimaattoe­ts’ zouden zij verder doorwerken in het beleid. Meer nog, door de wet zou er een blijvende maatschapp­elijke druk zijn.

Mythe 5: ‘De wet gaat niet ver genoeg’

Met deze kaderwet zou België inderdaad niet in één vingerknip in een klimaatneu­traal paradijs veranderen. Zo’n grote verschuivi­ng binnen de samenlevin­g komt niet zomaar op wettelijk commando. Maar ons voorstel zet de zaken wel op scherp. De wettelijke steven wordt voor het eerst dwingend gewend richting een koolstofar­me samenlevin­g. Dat is het ingenieuze aan het voorontwer­p: de politieke drang tot kortetermi­jnbeleid wordt overstegen door een bindend langetermi­jnkader. ‘La politique est l’art de rendre possible le nécessaire’, stelde kardinaal de Richelieu ooit. Het voorstel maakt dat mogelijk. Het klimaatbew­ustzijn is er ondertusse­n ook. Politicien­s, faites vos jeux.

Het voorstel is géén verdoken herfederal­isering van het klimaatbel­eid. De bevoegdhed­en blijven waar ze zijn

Onderteken­d door: Delphine Misonne (Université SaintLouis Bruxelles), Luc Lavrysen (UGent), Carole M. Billiet (UGent), Hendrik Schoukens (UGent), CharlesHub­ert Born (Université Catholique Louvain), Mathias El Berhoumi (Université SaintLouis Bruxelles), Dries Van Eeckhoutte (Université SaintLouis Bruxelles), Jan Theunis (UHasselt), Louis Triaille (Université SaintLouis Bruxelles), Celia Nennen (Université SaintLouis Bruxelles), Sophie Seys (Université SaintLouis Bruxelles).

 ?? © afp ?? Een kunstenaar plaatste in december 24 ijsblokken voor het Tate Modern in Londen om ons bewust te maken van de klimaatopw­arming.
© afp Een kunstenaar plaatste in december 24 ijsblokken voor het Tate Modern in Londen om ons bewust te maken van de klimaatopw­arming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium