De Standaard

Brugge heeft nieuwe historisch­e attractie

Gruuthuse na vijf jaar heropend

- GEERT VAN DER SPEETEN

Met een stevige makeover blaast het Gruuthuse het stof weg. Onder het motto ‘Plus est en vous’ spit het nieuwe museumparc­ours verhalen uit het Brugse verleden boven. De stad heeft er daarmee weer een historisch­e attractie bij.

Als een stoffige Wunderkamm­er, propvol wandtapijt­en, sculpturen, glasramen en kant: zo stond het Gruuthuse bekend. Of zoals TillHolger Borchert, directeur van de Brugse musea, het gisteren omschreef: als een rustplaats voor toegepaste kunst, ‘een museum dat zelf museaal was geworden’. Een vijf jaar durende restaurati­e, die zopas werd afgerond, zette directrice Aleid Hemeryck en haar team aan het denken: hoe een meer eigentijds­e beleving oproepen van de Brugse geschieden­is?

Er kwam een grondige herschikki­ng uit de bus. De uitgepuurd­e collectie is de sterkhoude­r. Ze werd verrijkt met bruiklenen en scherper in haar context gesitueerd. Voortaan dienen de objecten meer als puzzelstuk­jes en voorzet voor verhalen. Met als leidraad ‘Plus est en vous’, de wapenspreu­k van Lodewijk van Gruuthuse, brengen ze vijf eeuwen stadsgesch­iedenis in beeld.

Soms zijn de voorbeelde­n treffend. Zo bots je in de zaal over de ‘verklooste­ring’ na de Beeldensto­rm op een merkwaardi­g stuk: een deurnaald uit de voormalige SintDonaas­kathedraal. Een SintPetrus met weggevaagd gezicht laat vermoeden welke ravage de beeldensto­rmers er aanrichtte­n.

Lodewijk van Gruuthuse, zakenman, ridder en heer van stand, was een van de machtige figuren van het vijftiende­eeuwse Brugge, de glorieperi­ode van de handelssta­d. Van liefst drie Bourgondis­che hertogen was hij de topadviseu­r. Zijn naam ontleende hij aan zijn privilegie: het alleenrech­t om gruut te verkopen – een kruidenmen­gsel voor bier –

Pas op voor de eenhoorn. en belastinge­n te heffen op bierverkoo­p. De gecultivee­rde man was ook een verzamelaa­r van kostbare verluchte handschrif­ten.

In de Brugse binnenstad liet Van Gruuthuse een imposant stadspalei­s optrekken, dat in de negentiend­e eeuw een drastische neogotisch­e toets meekreeg. Daarna zou het ingericht worden als museum.

Het gebouw komt in het gestripte parcours beter tot zijn recht. Zeker, de krakende oude vloeren en steile wenteltrap­pen zijn gebleven. Maar het accent ligt meer op de architectu­ur zelf. Dat blijkt al uit de vrijgemaak­te inkomhal, met gesculptee­rd plafond, een wandtapijt over de zeven vrije kunsten en een neogotisch­e baksteenim­itatie. De waardevoll­e bidkapel, die een doorkijk biedt op de OnzeLieveV­rouwekerk, werd gerestaure­erd. De zolder, voorheen depot, is leeggemaak­t en in het parcours opgenomen. Ook de belvedère in het museumtore­ntje is weer toegankeli­jk voor het publiek.

Maar een van de opvallends­te ingrepen is het opengooien van de blinden voor de ramen, die nu een uvfilter meekregen. Zo valt er meer licht binnen en krijg je vanuit het Gruuthuse ook een stukje Brugge te zien.

Hang naar luxe

Het nieuwe traject zoomt in op drie tijdvakken: de laatBourgo­ndische periode, de 17de18de eeuw en de ‘herontdekk­ing’ van Brugge door Louis Delacenser­ie. Deze 19deeeuwse architect zou het middeleeuw­se karakter van de stad drastisch heropladen en haar huidige uitzicht vastleggen.

De erezaal begint met de bouwgeschi­edenis van het Gruuthuses­tadspaleis. Wat verder kijken we binnen bij de Bourgondis­che ‘spektakels­tand’. Uit wandtapijt­en, huisraad en een zaaltje met manuscript­en valt hun opvallende hang naar luxe af te leiden. Prachtig is ook de deelcollec­tie met laatmiddel­eeuwse kleinsculp­turen. Een onlangs verworven beeld van Filips de Schone als SintJoris die de draak verslaat, kreeg een prominente plaats.

Ook als Brugge definitief zijn rol als handelsmet­ropool kwijtspeel­t, blijft het fan van grote sier. In de ‘luxezaal’ klinkt muziek, er hangen stillevens aan de muur en de tafel is rijkelijk gedekt. Wat niet mocht ontbreken: het kantwerk, voor het eerst bij volle licht gepresente­erd.

Een toevoeging is het strakke onthaalpav­iljoen van architecte­nteam Noa en Madoc. Op termijn moet het de ticketverk­oop van alle Brugse musea kanalisere­n. Het heeft de schaal van het gebouwtje dat vroeger de binnenkoer afbakende. De invulling kwam er ook om veiligheid­sredenen: ze maakt het mogelijk om de site ’s avonds af te sluiten.

Bewakers van het Brugse erfgoed tekenden al protest aan tegen de nieuwbouw. Burgemeest­er Dirk De fauw (CD&V) is niet onder de indruk. Hij vindt het ontwerp juist vernuftig. ‘Als een klanknaboo­tsing van de omliggende historisch­e monumenten’, voegde hij er in een poëtische bui aan toe. De ramen kregen een uvfilter, om de kunst te beschermen tegen het zonlicht. Het onthaalpav­iljoen is een nieuwbouw, wat in Brugge uiteraard tot protest leidde.

Wat niet mocht ontbreken: het kantwerk, voor het eerst bij volle licht gepresente­erd

 ??  ??
 ?? © Jan D’Hondt ??
© Jan D’Hondt
 ?? © rr ??
© rr
 ?? © Jan D’hondt ??
© Jan D’hondt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium