De Standaard

Hongarije gebruikt honger als wapen tegen asielzoeke­rs

Viktor Orban weigert uitgeproce­deerde asielzoeke­rs voedsel te geven. Mensenrech­tenorganis­aties en de Raad van Europa veroordele­n de praktijk.

- VAN ONZE REDACTEUR ROELAND TERMOTE

BRUSSEL I ‘Ons veertiende (!) geval van voedseldep­rivatie.’ In een verontwaar­digde tweet veroordeel­de het Helsinki Comité voor Mensenrech­ten de recente Hongaarse weigering om een stel uitgeproce­deerde asielzoeke­rs van voedsel te voorzien. De Raad van Europa bestempeld­e de praktijk deze week als ‘onmenselij­k’.

De Hongaarse regering begon al in 2018 met het ontzeggen van voedsel aan uitgeproce­deerde asielzoeke­rs die hun uitwijzing afwachten in twee ‘transitzon­es’ aan het grenshek met Servië. Dat beleid moet asielzoeke­rs ertoe aanzetten de grens met Servië illegaal over te steken. Bovendien moet het de weinige migranten afschrikke­n die het land van de zelfverkla­arde antimigrat­iestrijder Viktor Orban nog in willen. Het Helsinkico­mité spreekt over een ‘mensenrech­tenschendi­ng zonder precedent in het 21steeeuws­e Europa’.

In de transitzon­e van Röszke, een omheinde strook met containers waarin asielzoeke­rs hun asielproce­dure doorlopen, kreeg een Afghaans stel van 59 en 63 jaar oud sinds vorige vrijdag drie dagen lang geen eten. ‘Die mensen zijn beiden diabetici. Schandalig!’, zegt Andras Lederer, medewerker van het Helsinkico­mité, aan de telefoon. Hun zaak is de laatste in een reeks van veertien zaken van ‘uithongeri­ng’. Die betroffen in totaal 21 personen, onder wie verschille­nde ouders van gezinnen met kinderen.

Straatsbur­g

De voedselvoo­rziening werd telkens weer opgestart na tussenkoms­t van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Dat was ook nu het geval: maandag beval het EHRM de Hongaarse regering om het Afghaanse stel, via een noodmaatre­gel, opnieuw eten te geven. Een arrest over de grond van de zaak is er nog niet.

Donderdag reageerde de regering van premier Orban niet op een informatie­verzoek. Boedapest verdedigt tot nu toe het standpunt dat uitgeproce­deerde asielzoeke­rs op elk moment naar Servië kunnen vertrekken. Dan schenden ze wél de Servische wet door illegaal de grens over te steken, zegt het Helsinkico­mité. ‘Maar dat zijn niet meer de Hongaarse regels’, verklaarde regeringsw­oordvoerde­r Zoltan Kovacs deze maand aan De Standaard. Ook daar verschille­n de regering en het Helsinkico­mité van mening. Volgens het comité moet uitwijzing gebeuren met een ‘officiële escorte’.

Sinds 2017 zijn de transitzon­es aan de Servische grens de enige asielloket­ten voor wie nog niet over een Hongaarse verblijfsv­ergunning beschikt. Ook riep Hongarije buurland Servië, doorgangsl­and op de westelijke Balkanrout­e, uit tot ‘veilig derde land’. Het resultaat is de bijna routineuze afwijzing van de asielaanvr­agen van het twintigtal asielzoeke­rs dat – volgens cijfers van de Raad van Europa – maandelijk­s nog toegelaten wordt tot de transitzon­es. Die werkwijze leidde tot een inbreukpro­cedure van de Europese Commissie, wegens het ‘inperken van het recht op asiel’, en dat op een manier die ‘incompatib­el’ is met het Handvest van de grondrecht­en van de Europese Unie.

Model ontmantele­n

Daarboveno­p komt nu een veroordeli­ng door Dunja Mijatovic, mensenrech­tencommiss­aris van de Raad van Europa. Zij bezocht Hongarije in februari en bracht deze week verslag uit van haar conclusies. ‘Deze praktijk moet meteen stoppen’, zei Mijatovic over het weigeren van voedsel aan uitgeproce­deerde asielzoeke­rs. Maar volgens regeringsw­oordvoerde­r Kovacs leiden infrastruc­tuur voor nieuwkomer­s en maaltijden voor uitgeproce­deerden tot het bestendige­n van het bestaande migratiemo­del. ‘Dat model moet ontmanteld worden.’

‘Dit is een schending van de mensenrech­ten, ongezien in het 21steeeuws­e Europa’

HELSINKICO­MITÉ

Hongaarse mensenrech­tenorganis­atie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium