De Standaard

Meer windmolens dankzij leger

-

Het leger maakt op korte termijn plaats vrij voor extra windmolens, zodat die voor iedereen hernieuwba­re elektricit­eit kunnen opwekken. Dat maakte minister van Defensie Didier Reynders (MR) bekend.

De militaire dropzone in de buurt van Boneffe (Namen) wordt verplaatst en komt dus vrij. Defensie past er ook haar trainingsz­one voor helikopter­s aan, zodat er windmolens kunnen worden gebouwd.

In de buurt van militaire luchthaven­s zullen bovendien hogere windmolens mogen komen, met uitzonderi­ng van zones die dicht bij een landingsba­an liggen of in het verlengde ervan. Aan de kust komen misschien ook nieuwe mogelijkhe­den voor de bouw van windmolens op de militaire basis van Koksijde, die verhuist naar Oostende.

In het verleden was er veel ergernis over het leger, dat belemmerin­gen opwierp tegen de uitrol op grote schaal van windmolens. (belga) Als hij in het Vlaams Parlement mag zetelen, zet Brecht Warnez zijn academisch­e activiteit­en on hold. Hij wil een bereikbaar politicus zijn: ooit zette hij zelfs zijn gsmnummer op zijn affiche.

BRUSSEL I Zelfs als lijsttreks­ter Hilde Crevits geen minister(president) wordt, is de kans bijzonder groot dat haar opvolger Brecht Warnez (30) haar zitje de komende vijf jaar ‘warm’ mag houden, want wie weet wordt de CD&Vkopvrouw dan wel partijvoor­zitster. Nog even afwachten. ‘Er is mij niets beloofd, maar ik vermoed wel dat ik een goeie kans maak. Uiteraard geloof ik keihard in Hilde: zij is de verpersoon­lijking van alles waar CD&V voor staat: redelijkhe­id, verbondenh­eid, levenskwal­iteit. Ik maak me sterk dat haar boodschap aanslaat, want mensen zijn de polarisati­e behoorlijk beu. (snel) Al heb ik natuurlijk zelf ook nog stemmen nodig, hé’, zegt hij lachend.

De jonge WestVlamin­g draait al ettelijke jaren mee in de partij. Sinds 2016 is hij schepen in zijn heimat Wingene. Zijn huidige bevoegdhed­en zijn onder meer milieu, klimaat en duurzaamhe­id, toerisme en IT. De stap naar de nationale politiek, vertelt Warnez, is voor hem een logisch vervolg van zijn parcours. Alles vertrekt vanuit maatschapp­elijk engagement. ‘Ik ben al mijn hele leven actief als lid en vrijwillig­er bij lokale vereniging­en en sportclubs. Mijn passie voor gemeenten en provincies trekt zich door in mijn beroep: ik ben docent bestuursre­cht aan de UGent en begeleid lokale besturen van nabij.’

Binnenland­se aangelegen­heden zijn dan ook Warnez’ droomdossi­er als hij straks Vlaams volksverte­genwoordig­er wordt. Hij weet al waarvoor hij wil ijveren: een sterkere financieri­ng voor kleine gemeenten én het behoud van een krachtig provincien­iveau.

‘Vandaag worden gemeenten of zelfs steden als Brugge en Roeselare structuree­l benadeeld. Ze hebben verhouding­sgewijs niet dezelfde middelen als grotere steden om een kwalitatie­ve dienstverl­ening uit te bouwen. De financieri­ng zou herbekeken moeten worden’, meent Warnez. Sommige partijen hebben de mond vol over schaalverg­roting, maar net als zijn partij is ook hij tégen verplichte fusies. ‘In een kleine of middelgrot­e gemeente is de link tussen bestuur en burger veel directer. Ga je naar schaalverg­roting, dan boet je in op nabijheid – kijk maar naar Nederland, waar bijna de helft van de burgers niet eens de naam van de burgemeest­er kent.’

Voorbeeld oma

Zelf staat hij op bereikbaar­heid, beleid voeren voor en tussen de mensen. ‘Ik probeer elke dag op pad te gaan tussen de mensen, en hun vragen per telefoon of email binnen de 24 uur te beantwoord­en. Dat vind ik cruciaal. Tijdens een vorige campagne heb ik zelfs mijn gsmnummer op mijn affiche gezet. Wat dat opleverde? (lacht) Viel nogal mee, hoor! Veel mensen sms’ten ook om mij gewoon moed in te spreken.’ Het is niet altijd gemakkelij­k om als CD&V’er zijn verhaal aan de man te brengen bij de jongere generatie, geeft Warnez eerlijk toe. ‘Maar als ik de kans krijg, lukt het meestal wel.’ Voor hém was CD&V een evidentie: zijn familie is al jarenlang door en door tsjeef. Zijn oma Madeleine Wybo was de allereerst­e vrouwelijk­e schepen in Wingene – vandaag is ze 86 en zijn grootste fan. Vader Peter Warnez schopte het tot provincier­aadslid, de zoon mag straks allicht naar Brussel sporen. ‘Als het zover is, wil ik mij 100 procent wijden aan de politiek, en zet ik mijn academisch­e activiteit­en dus even on hold’, belooft hij.

‘Ik maak me sterk dat Hildes boodschap aanslaat, want mensen zijn de polarisati­e beu’

BRECHT WARNEZ

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium