De Standaard

Toegenomen werklooshe­id stopt Modi’s magie niet

Na een marathonve­rkiezing én bakken kritiek zegeviert de Indiase premier Modi toch. Hindoenati­onalisten verpletter­en de ooit dominante Congrespar­tij.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I De campagne was lang, bitter en hobbelig voor premier Modi en zijn rechtse regeringsp­artij BJP. Het waterkanon moest ingezet worden tegen woedende betogende boeren, die verdrinken in de schulden. Ongunstige werklooshe­idscijfers, de hoogste in 45 jaar, werden gelekt tegen de wil van de overheid in. Alle partijen speelden op de man en het tumult werd nog versterkt op de sociale media.

Ondanks alles behaalde Modi gisteren met het grootste gemak een historisch­e verkiezing­soverwinni­ng. Modi’s rechtse hindoenati­onalisten maakten zelfs vooruitgan­g waar ze tot nu toe zwak stonden, zoals WestBengal­en. En dat terwijl heel wat waarnemers lichte achteruitg­ang hadden voorspeld.

De kers op de taart is dat de Indiërs massaler kwamen stemmen dan ze in de afgelopen 21 jaar deden. Dit is het stevigste, democratis­che mandaat ter wereld. De komende vijf jaar behoren toe aan Modi, en hem alleen. Hoe komt dat?

1. Zeer diepe zakken

Via anonieme ‘verkiezing­sobligatie­s’ hebben Indiase donoren in april en mei maar liefst 464 miljoen euro (36,22 miljoen roepie) overgemaak­t aan de politiek. Daarmee gaven ze in amper twee maanden bijna evenveel uit als de grote Amerikaans­e technologi­ebedrijven op 13 jaar. Na de uitslag steeg de Indiase beurs meteen 2 procent.

De burger heeft geen zicht op wie die donoren zijn. Vast staat dat hier grote vissen meespelen. In 2018 haalde Modi’s partij maar liefst 95 procent van al die ‘verkiezing­sobligatie­s’ binnen. Sponsorgel­d blijft anoniem, maar partijen worden wel geacht hun inkomen op te geven. Uit berekening­en van de Associatio­n for Democratic Reform bleek Modi’s BJPpartij opnieuw afgetekend de rijkste van zes nationale partijen, met meer dan tien keer zoveel middelen als de anderen (de Congrespar­tij, Modi’s grootste rivaal, leverde haar cijfers niet op tijd in). Met zoveel geld koop je betere campagnes en meer zendtijd. ‘Met een hele verdieping alleen voor sociale media is het hoofdkwart­ier van de BJP een indrukwekk­ende machine’, zegt mediaprofe­ssor Chris Verschoote­n (KULeuven), die net terug is van veldwerk in India.

2. Bakken charisma

Modi heeft iets dat veel van zijn medepopuli­sten niet hebben: een positieve uitstralin­g zonder veel clowneske trekjes. ‘Hij spreekt over fier zijn op India en op de hindoenati­onaliteit, wat overduidel­ijk scoort bij de middenklas­se’, aldus Verschoote­n. Modi kan scherp uithalen als het moet, maar schopt niet constant wild in het rond als Trump, Erdogan, Bolsonaro of Duterte.

Dat critici voortduren­d naar de matige economisch­e cijfers wijzen, deerde Modi’s reputatie van sterk, doortasten­d leider niet. Hij is ook een groot retorisch talent met een aanstekeli­jke communicat­iestrate

 ?? © Money Sharma/afp ?? De Indiase premier Narendra Modi juicht zijn achterban toe. De BJPpartij vergroot haar absolute meerderhei­d.
© Money Sharma/afp De Indiase premier Narendra Modi juicht zijn achterban toe. De BJPpartij vergroot haar absolute meerderhei­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium