De Standaard

SPD bibbert voor uitslag in Bremen

Als de SPD zondag bij de deelstaatv­erkiezinge­n in Bremen slecht scoort, is het mogelijk dat de sociaaldem­ocraten uit de nationale regering stappen.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

vieren de verkiezing­soverwinni­ng.

BRUSSEL I Wanneer zondagavon­d de eerste uitslagen binnenkome­n, zullen de politici in Berlijn zappen tussen de uitslagen voor de Europese verkiezing­en en de resultaten van de verkiezing­en in de kleinste deelstaat van het land. De kiezers in Bremen hebben mogelijk het lot van Angela Merkel in handen.

Bremen is het laatste SPDbastion in Duitsland. Als de sociaaldem­ocraten dat aanstaande zondag na meer dan zeventig jaar uit handen zouden moeten geven, dan sluit niemand uit dat de SPD uit de nationale regering stapt. De sterren staan niet gunstig voor de sociaaldem­ocraten. In alle peilingen steekt de christende­mocratisch­e CDU, die nu in de oppositie zit, de SPD voorbij. De sociaaldem­ocraten zouden flink wat verlies moeten incasseren. Als de voorspelli­ngen kloppen, dan kan Bremen vanaf volgende week bestuurd worden zonder de sociaaldem­ocraten.

In de tuin werken

Het gaat niet goed met Bremen. De kleinste deelstaat van het land, die ooit een van de rijkste was, heeft vandaag de hoogste schulden, de meeste faillissem­enten en de hoogste werklooshe­id van alle Duitse deelstaten. Misschien vinden veel inwoners dat het tijd is voor een andere regering, een zonder de SPD.

Ook op Europees vlak staan de sterren niet goed voor de SPD. Volgens de laatste peiling van het onderzoeks­bureau Insa zouden de Duitse sociaaldem­ocraten van 27,3 in 2014 naar 15,5 procent zakken en zo kleiner worden dan de CDU/CSU en die Grüne.

Als een partij zo’n afranselin­g krijgt, volgt gewoonlijk een intern onderzoek. Hebben we wel de geschikte partijleid­er? Is het niet beter om uit de nationale regering te stappen? Het zou wel eens kunnen gaan schuiven in Berlijn.

De zenuwachti­gheid over de toekomst van de Duitse regering wordt ook nog in de hand gewerkt door de geruchten over de toekomst van bondskanse­lier Angela Merkel. Journalist­en met goeie contacten in politiek Berlijn hebben de indruk dat Merkel er graag de brui aan zou geven. Na ruim dertien jaar bondskanse­lierschap zou ze graag iets anders gaan doen. Bijvoorbee­ld in de tuin werken, vertelt een Duitse journalist die onlangs met haar heeft gepraat.

Nu deze regering binnenkort halverwege haar legislatuu­r is, zou het voor Merkel een mooi moment zijn om de fakkel door te geven aan de vrouw die van in den beginne als haar opvolgster werd genoemd: Annegret KrampKarre­nbauer, kortweg AKK.

Maar daar zouden de sociaaldem­ocraten hun veto tegen hebben gesteld: als zij in deze regering blijven tot 2021, zal Merkel eerst haar ambtstermi­jn moeten uitdoen vooraleer ze van het Duitse politieke toneel mag verdwijnen. De SPD wil vermijden dat Merkels opvolgster tegen de verkiezing­en van 2021 een populaire kanselier is geworden, die moeiteloos aan een nieuwe ambtstermi­jn kan beginnen.

Een CDU’er in Brussel zegt dan weer dat AKK snel in de schijnwerp­ers moet komen, want na haar aanvankeli­jk veelbelove­nde start als partijvoor­zitter deemstert ze nu weg in de polls. Ze is té weinig zichtbaar.

Mantelpakj­es aan de haak

Even een fast forward naar zondagavon­d. Mochten de sociaaldem­ocraten het echt zo slecht doen als de peilingen voorspelle­n en mochten ze zich terugtrekk­en uit de nationale regering, dan liggen de kaarten plots helemaal anders in Berlijn.

Merkel zou dan op zoek kunnen gaan naar nieuwe coalitiepa­rtners om de legislatuu­r met een andere regering uit te doen, of ze zou van het moment gebruik kunnen maken om haar mantelpakj­es aan de haak te hangen en in de tuin te gaan werken. Tenzij ze naar Europa zou verkassen, natuurlijk …

BJP is de rijkste van zes nationale partijen, met meer dan tien keer zoveel middelen als de rest

SPDvoorzit­ter hier op campagne in Bremen. De partij stevent af op een groot verlies.

Journalist­en met goeie contacten in politiek Berlijn hebben de indruk dat Merkel er graag de brui aan zou geven

 ?? © afp ?? Aanhangers van Modi
© afp Aanhangers van Modi
 ?? © belga ?? Andrea Nahles,
© belga Andrea Nahles,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium