De Standaard

Grote uitslagen

- 542 zetels te verdelen in de Kamer Dat is

gie. Hij greep de terreuraan­val in Kasjmir en de Indiase luchtaanva­l op Pakistan (DS 9 maart) aan om zichzelf uit te roepen tot ‘chowkidar’ (bewaker) van de natie. Duizenden Indiers drukten meteen hun steun uit door op sociale media ‘chowkidar’ voor hun naam te zetten.

Echte uitdagers heeft de kleine, vaak bescheiden geklede man ook niet. Dat hij geen kinderen heeft – en dus geen reden om via corruptie een familiedyn­astie op te bouwen – zien velen ook als troef.

3. Coalities

In India zijn er 2.293 geregistre­erde partijen en blijft politiek vooral een kwestie van deelstaten. Maar Modi heeft veel van die regionale sterkhoude­rs aan boord getrokken in

BJP gaat van 282 zetels naar 303 en vergroot zo zijn absolute meerderhei­d. historisch ongezien

Congres haalt nog ongeveer 60 zetels

Grootste democratis­che oefening ter wereld met 900 miljoen stemgerech­tigden

Recordopko­mst van 67 procent

7 weken verkiezing­en (gina) een alliantie, die nu met gemak de meerderhei­d haalt.

4. Niet de haat, maar de beloftes voor welzijn

Modi’s vijf jaar aan de macht werden in buitenland­se media vaak samengevat als ‘agressief hindoechau­vinisme’. Het stijgende geweld tegen minderhede­n, lagere kasten, seculieren en feministen werd hem aangereken­d. Lokale kandidaten doen volop aan stigmatise­ring en haatspraak, terwijl Modi zweeg.

Toch kozen de meeste Indiërs niet per se voor die ideologisc­he agenda. Het ging hen om hun portemonne­e en concrete verbeterin­gen in hun dagelijkse leven. Modi staat niet alleen voor een sterk India, maar ook voor gratis openbare toiletten in dorpen, gratis gasflessen, een digitale pas die de toegang tot premies moest vergemakke­lijken en betere gezondheid­szorg. Hoewel corruptie op hoog niveau niet dood is, minderde de kleine corruptie in het dagelijkse leven. De afgelopen maanden kwam ook de Congrespar­tij plots met grote sociaaleco­nomische beloftes. Het bleek te weinig en te laat. Niet alle plannen van de BJP werden een succes, maar burgers geloofden wel dat er energie werd gestopt in hun welzijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium