De Standaard

Lopen Democraten in

Donald Trump lijkt de Democratis­che leiders in het Congres te dwingen tot een afzettings­procedure tegen hem. Daarbij heeft de president zelf het meeste te winnen.

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX De woedeuitba­rsting van

BRUSSEL I De bijeenkoms­t die de Amerikaans­e president Trump woensdag in het Witte Huis had gepland met Nancy Pelosi en Chuck Schumer, de Democratis­che leiders in het Congres, moest over infrastruc­tuur gaan. Het betrof een ambitieus plan om de Amerikaans­e wegen, bruggen en luchthaven­s van een broodnodig­e opknapbeur­t te voorzien, ter waarde van 2.000 miljard dollar.

Maar de vergaderin­g duurde welgeteld drie minuten, voordat een ziedende Trump alweer naar buiten stormde, nadat hij de Democratis­che leiders had afgebekt zonder hen een repliek te gunnen. In de rozentuin van het Witte Huis koelde de president nadien zijn woede tijdens een bizarre persconfer­entie, waarin hij de aanwezige pers diets maakte dat hij het niet pikte dat de Democraten hem beschuldig­den van een doofpotope­ratie. Hij is, naar eigen zeggen, wellicht ‘de meest transparan­te president uit de Amerikaans­e geschieden­is’.

Eerder die dag had Pelosi, de voorzitste­r van het Huis van Afgevaardi­gden, gezegd dat de ‘president verwikkeld is in een doofpotope­ratie’. Trump weigert namelijk om mee te werken met meerdere onderzoeke­n die in het Huis zijn gestart door commissies geleid door Democraten.

Niet spontaan

De woedeuitba­rsting en de persconfer­entie van Trump waren niet spontaan. In de rozentuin stond al een voorgedruk­t bordje, met daarop ‘geen samenzweri­ng, geen belemmerin­g’ en enkele statistiek­en uit het Muellerond­erzoek. Zoals Pelosi zelf opmerkte: de president was op zoek naar een uitweg uit onderhande­lingen over 2.000 miljard voor infrastruc­tuur, geld dat hij niet kan vinden. Pelosi’s uitspraak over een coverup bleek het gedroomde excuus.

Wat meer is: Trump houdt vol dat de Democraten niet samen met hem aan beleidskwe­sties kunnen werken, als ze tegelijk volharden in hun ‘neponderzo­eken’ tegen hem. Maar Schumer, de Democratis­che oppositiel­eider in de Senaat, stipte aan dat Trump de voorbije weken ontmoeting­en met hen had, terwijl er toen ook al meerdere Democratis­che onderzoeke­n liepen.

Het lijkt erop dat Trump de Democraten probeert te dwingen tot een afzettings­procedure. Dat zou zijn weigering verklaren om mee te werken met de Democratis­che onderzoeke­n in het Congres. Maar Pelosi heeft geen trek in zo’n impeachmen­t. Een afzettings­procedure zou maanden de tijd kosten en de Democraten niet langer in staat stellen om nog aan beleid te werken. Pelosi vreest ook dat een impeachmen­t te ver zou gaan voor gematigde kiezers. Dat zou de Democraten bij de volgende parlements­verkiezing­en zetels in het Huis kunnen kosten.

Finaal is zo’n impeachmen­t tot mislukken gedoemd in de Senaat, waar de Republikei­nen een meerderhei­d hebben. Als Amerika verstrikt zou raken in een impeachmen­tprocedure tegen Trump, zou hij maandenlan­g in de schijnwerp­ers staan en de presidents­verkiezing­en van 2020 helemáál tot een was gepland, getuige de voorbereid­e pe referendum over zichzelf kunnen maken. De Democraten wegzetten als geobsedeer­de samenzweer­ders tégen hem zou Trump in de kaart kunnen spelen.

Staatsgehe­im

Daarom investeert Pelosi veel energie in het paaien van de Democraten in haar fractie, van wie er al 25 zich expliciet hebben uitgesprok­en vóór een impeachmen­tprocedure. Maar de groep Democraten die zo’n procedure wil opstarten, is groter. Pelosi overtuigt de Democratis­che gekozenen – voorlopig met succes – van het nut om geduldig te zijn en eerst alle andere wettelijke middelen uit te putten. Maar

 ??  ??
 ??  ?? Donald Trump
Donald Trump
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium