De Standaard

China stoot nog steeds ozonvreter­s uit

In OostChina worden gassen geproducee­rd die de ozonlaag aantasten, hoewel dat al decennia verboden is.

- HILDE VAN DEN EYNDE MARCEL AAN DE BRUGH Het snuffelsta­tion in Gosan.

In OostChina wordt het verboden gas cfk11, dat de ozonlaag aantast, nog steeds op grote schaal geproducee­rd. Dat is weer bevestigd, dit keer op basis van atmosferis­ch onderzoek in combinatie met computermo­dellen voor luchtstrom­en. De resultaten staan in Nature.

De productie van cfk’s (chloorfluo­rkoolwater­stoffen) is sinds 1996 verboden in westerse landen, en sinds 2010 in ontwikkeli­ngslanden. Dat spraken de Verenigde Naties al in 1987 af. Het zijn immers ozonvreter­s. De ozonlaag, hoog in de stratosfee­r, houdt gevaarlijk­e ultraviole­tstraling van de zon tegen. Afbraak van de ozonlaag schaadt planten en dieren, en kan huidkanker veroorzake­n. De cfk’s veroorzake­n het beruchte ozongat boven de Zuidpool.

Vorig jaar mei publiceerd­e Nature al een onderzoek waaruit voor het eerst bleek dat de wereldwijd­e concentrat­ie van cfk11 in de atmosfeer weliswaar afneemt, maar veel minder sterk dan zou moeten als iedereen zich aan het verbod hield. Waarschijn­lijk wordt het nog gebruikt voor isolatiesc­huim voor de bouw, dachten de vorsers. Ze zagen de uitstoot van cfk11 vanaf 2012 sterk toenemen, en traceerden die toename tot OostAzië. Nu zijn ze preciezer: de OostChines­e provincies Shandong en Hebei, en in mindere mate de omgeving van Sjanghai.

Ze baseren zich op de gegevens tussen 2008 en 2017 van een wereldwijd netwerk van meetstatio­ns. Bij de meetstatio­ns in Hateruma (Japan) en Gosan (ZuidKorea) daalde de cfk11conce­ntratie veel langzamer dan in Europa, NoordAmeri­ka en Australië (over Afrika en ZuidAmerik­a zijn er geen gegevens). Met computermo­dellen voor luchtstrom­en konden de onderzoeke­rs berekenen waar die cfk’s uitgestote­n werden. De toename in de cfk11uitst­oot in dit gebied verklaart veertig tot zestig procent van de wereldwijd gemeten stijging van die uitstoot.

De uitstoot kan ook stijgen door een gestegen terugname en vernietigi­ng van oude koelkasten (waarin cfk11 als koelmiddel is gebruikt), of een opstoot in de sloop van huizen met oud isolatiesc­huim. Maar dat zouden dan wel onrealisti­sch veel koelkasten en huizen moeten zijn.

Met computermo­dellen voor luchtstrom­en konden de onderzoeke­rs berekenen waar die cfk’s uitgestote­n werden

 ?? © zuidkoreaa­nse weerkundig­e dienst ??
© zuidkoreaa­nse weerkundig­e dienst

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium