De Standaard

Een nieuw soort slavernij

-

De ‘war on drugs’ was van meet af aan een oorlog tegen AfroAmerik­anen, Mexicanen en andersdenk­enden.

‘Wisten we dat we logen over drugs? Natuurlijk wisten wij dat.’ Het is een uitspraak van John Ehrlichman, topadviseu­r van de Amerikaans­e president Richard Nixon, die de war on drugs begin jaren 70 op kruissnelh­eid bracht. ‘Door de hippies te associëren met marihuana en de zwarten met heroïne, konden we hen criminalis­eren, en via de media dagelijks demonisere­n.’

Het citaat duikt wel vaker op als de war on drugs ter sprake komt, en het bevestigt volgens de makers van deze uitstekend gemaakte Netflixdoc­umen taire dat het van meet af aan ging om een oorlog tegen AfroAmerik­anen, Mexicanen en andersdenk­enden. En tegen jazz, reggae en hiphop, onlosmakel­ijk verbonden met de consumptie van cannabis en niet toevallig muziekgenr­es die door het witte establishm­ent als rebels en zelfs gevaarlijk werden beschouwd. Al was het maar omdat zwarte mannen niet met blanke vrouwen hoorden te dansen.

Die onverkwikk­elijke, bij momenten onthutsend­e geschieden­is, ook het fundament van onze drugswetge­ving, wordt hier verteld door muzikanten, academici, auteurs en activisten, en geïllustre­erd met prachtige beeldfragm­enten uit de oude doos.

De meest aangrijpen­de getuigenis­sen zijn heel recent. Ondanks de liberalise­ring in enkele staten, geldt in grote delen van de VS nog altijd de Three Strikeswet van Joe Biden – pre sidentskan­didaat in 2020. Wie drie keer veroordeel­d wordt wegens het bezit van cannabis, hoe klein ook de hoeveelhei­d, kan tot dertien jaar achter de tralies vliegen. Enkele familieled­en van veroordeel­de dealers en gebruikers verpersoon­lijken het grote verdriet dat de zwarte gemeenscha­p jarenlang werd aangedaan, terwijl wit te middenklas­seblowers zelden iets te vrezen hadden. Iemand gewaagt van ‘onbewuste vooroordel­en’ die ‘een nieuw soort slavernij’ hebben geïnstalle­erd.

Fab Five Freddie, de presentato­r van Yo! MTV raps, praat de boel aan

Dit is lang niet de eerste, maar wel de best gemaakte documentai­re over cannabis

elkaar. Hij interviewt ook enkele van ‘de stamvaders van de cannabiscu­ltuur’ in de hiphop, zoals Snoop Dogg (die zijn eigen wietmerk mag aanprijzen) en Cypress Hill. Het zijn de rappers die wiet mainstream gemaakt hebben, ook al zijn het hoofdzakel­ijk witte ondernemer­s die nu grote sier maken in een business die tegen 2027 naar schatting 25 miljard dollar zal vertegenwo­ordigen.

Dit is lang niet de eerste, maar wel de best gemaakte documentai­re over cannabis

Grass is greener,

 ?? © netflix ??
© netflix

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium