De Standaard

Muyters lokt Ineos

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

In de haven van Antwerpen wil Ineos

Het megaprojec­t van de Britse chemiegroe­p Ineos in de Antwerpse haven voor de productie van basisplast­ics komt in aanmerking voor 16 miljoen euro Vlaamse subsidies, waaronder ecologiest­eun. Dat liet minister Philippe Muyters in een brief aan Ineostopma­n Jim Ratcliffe weten.

BRUSSEL I Dat de Vlaamse overheid en de Antwerpse haven hun uiterste best gedaan hebben om de grote investerin­g van de Britse chemiegroe­p Ineos binnen te halen, hebben ze nooit onder stoelen of banken gestoken. Al bleef het tot voor kort vooral speculeren over de manier waarop dat gebeurde.

Woensdag lichtte de Participat­iemaatscha­ppij voor Vlaanderen (PMV) een tip van de sluier op. Via PMV wordt een Vlaamse waarborg verstrekt die volgens PMVtopman Michel Casselman produceren. ‘tussen de 250 en 500 miljoen waard’ is (DS 23 mei).

Nu blijkt dat ook minister van Werk en Economie Philippe Muyters (NVA) bereid is een duit in het zakje te doen. In een brief aan Ineostopma­n Jim Ratcliffe laat hij weten dat tot 16 miljoen euro subsidies mogelijk zijn. Muyters ziet drie mogelijkhe­den. Ineos komt in aanmerking voor 6 miljoen euro opleidings­steun, 2 miljoen euro ecologiest­eun en ten slotte 8 miljoen euro voor onderzoeks en ontwikkeli­ngsproject­en. Het gaat om maximumbed­ragen.

Muyters hoedt er zich wel voor

om Ratcliffe de indruk te geven dat die 16 miljoen euro Vlaamse steun al ‘binnen’ is. De Ineostopma­n krijgt ook de boodschap mee dat de chemiegroe­p op de proppen moet komen met subsidiedo­ssiers die voldoen aan de Vlaamse en Europese regels rond staatssteu­n. Ten slotte meldt Muyters aan Ratcliffe dat Vlaanderen duurzame chemieacti­viteiten hoog in het vaandel voert.

Cheerleade­rs

Over de duurzaamhe­id van het Ineosproje­ct lopen de meningen echter uiteen. In een reactie vraagt Wouter Van Besien, Antwerps gemeentera­adslid voor Groen, zich af of het wel zinvol is om een project dat heel wat vragen oproept op het vlak van milieu voor te spiegelen dat er een kans is op Vlaamse subsidies, waaronder ecologiest­eun.

‘Het geeft eerder de indruk dat minister Muyters en de Vlaamse

 ?? © Dirk Waem/belga ?? grondstoff­en voor plastics
© Dirk Waem/belga grondstoff­en voor plastics

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium