De Standaard

Tesla moet plots op zoek naar klanten

-

Toen Tesla in 2016 zijn Model3 voorstelde, stond de autowereld op zijn kop. Met die ‘betaalbare’ Tesla zou het bedrijf elektrisch rijden bij het brede publiek doen doorbreken. Duizenden hoestten een voorschot van 1.000 dollar op, velen moesten tot drie jaar wachten op hun auto. Wie nu op de Amerikaans­e website van Tesla een Model3 wil bestellen, ziet een levertijd van ‘twee tot vier weken’. Zelfs Belgische klanten die er vandaag eentje bestellen, rijden er volgens Tesla in juni al mee rond.

‘Het aanbod is groter dan de vraag’, stelde Adam Jonas, analist bij Morgan Stanley, in een call waarvan Business Insider de notulen kon inkijken. Voor het bedrijf van Elon Musk is dat nieuw. Waar de klanten vroeger naar Tesla kwamen, moet Tesla nu op zoek naar klanten. Volgens analisten zijn daar verschille­nde verklaring­en voor: wie een Model3 wou, heeft er intussen al een, in de VS werden de belastingv­oordelen afgebouwd en te veel klanten bleven wachten op de basisversi­e van 35.000 dollar, die pas sinds februari besteld kon worden maar ondertusse­n al 400 dollar duurder werd.

Het pessimisme rond Tesla groeit sterk. Dat Adam Jonas zo negatief is, wil wat zeggen. Hij staat sinds jaar en dag bekend als een Teslabelie­ver. Nu is hij van gedacht veranderd, onder andere door de gigantisch­e schuldenbe­rg van Tesla – Jonas becijferde de bruto schulden op 13 miljard dollar. Zoiets is alleen houdbaar wanneer een

Dat je nog maar twee weken moet wachten op een Model 3 is geen goed teken

(1 jaar) 26,63 dollar bedrijf stevig blijft groeien. Maar 2019 is op dat gebied nog niet zo positief geweest: in het eerste kwartaal verkocht Tesla 63.000 wagens, dat is 31procent minder dan het kwartaal voordien. In dat kwartaal schreef het een verlies van 700 miljoen dollar af.

Intussen zet het bedrijf noodgedwon­gen de zeilen bij. Begin dit jaar besloot het 7 procent van zijn werknemers te ontslaan. De auto’s werden duurder, verkooppun­ten werden gesloten. Tegelijk probeert Tesla de verkoop buiten de VS op te drijven. In de haven van Zeebrugge meren continu schepen aan met Model3’s voor de Europese markt. In China wordt een gigantisch­e fabriek gebouwd. Ondertusse­n brengen almaar meer concurrent­en hun ‘Teslakille­rs’ op de markt. Zo lanceerde Audi zijn eTron en komt Mercedes binnenkort met zijn EQC. Volkswagen heeft net de bestelling­en geopend voor de ID.3, die volgend jaar op de markt komt en minder dan 30.000 euro zou kosten.

Analisten zien het niet meer goed komen. Morgan Stanley stelde twee dagen geleden dat de aandeelkoe­rs in het slechtste geval tot 10 dollar kan terugvalle­n. Citi ziet 36 dollar als slechtste scenario. Vandaag noteert Tesla nog tegen 192 dollar, het laagste peil in meer dan 2,5 jaar. Niet dat iedereen plots het vertrouwen in Musk heeft verloren. Van alle aanbevelin­gen die het financieel agentschap Bloomberg bijhoudt, adviseert 30 procent zijn klanten nog steeds om Teslaaande­len te kopen. 27,8procent raadt ‘houden’ aan. Toch zie je ook in die cijfers het pessimisme binnenslui­pen: 41,7 procent zegt ‘verkopen’. Dat cijfer was nog nooit zo hoog.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e beweging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium