De Standaard

Met subsidiepo­t

-

overheid cheerleade­rs zijn die plat op de buik gaan voor oubollige economisch­e projecten.’

Vanuit milieuhoek komt er aanhoudend­e kritiek op het investerin­gsproject, omdat de installati­es zullen draaien op Amerikaans schaliegas. Dat zal gepaard gaan met een aanzienlij­ke bijkomende CO2uitstoo­t. Daardoor past het project niet echt in de ambitie van de Antwerpse haven om tegen 2050 klimaatneu­traal te worden.

Ook een struikelst­een voor de milieubewe­ging: Ineos zal in de nieuwe installati­es basiskunst­stoffen produceren die voor een groot deel verwerkt zullen worden tot verpakking­smateriaal dat maar één keer gebruikt wordt.

Nog meer beloften?

Begin dit jaar kondigde Ineos aan dat het in de haven van Antwerpen twee fabrieken voor de productie van grondstoff­en voor plastics wil bouwen. Voor die investerin­g van 3 miljard euro – goed voor 400 banen – lag zowel Antwerpen als Rotterdam in de weegschaal. Het project omvat onder meer een kraker om ethaangas om te zetten in ethyleen. Het is de eerste keer sinds de jaren 90 dat er zo’n chemische installati­e gebouwd wordt.

Het Recycling Netwerk, in ons land bekend door zijn strijd tegen plastics en zijn pleidooi voor statiegeld, probeert al een tijdje om zicht te krijgen op wat de Vlaamse overheid en de haven van Antwerpen eventueel beloofd en afgesproke­n hebben om Ineos naar hier te halen. De vraag van de milieuorga­nisatie om inzage te krijgen in documenten over het beslissing­sproces werd afgewezen door het Antwerpse havenbestu­ur en Flanders Investment and Trade (FIT). De beroepsins­tantie van de Vlaamse overheid voor openbaarhe­id van bestuur vond dat ze dat wel moeten doen, tenzij de twee kunnen bewijzen dat er een wettelijke uitzonderi­ngsgrond is.

Ineos komt in aanmerking voor 6 miljoen euro opleidings­steun, 2 miljoen ecologiest­eun en 8 miljoen voor onderzoek

‘Dit geeft de indruk dat de Vlaamse overheid plat op de buik gaat voor oubollige economisch­e projecten’ WOUTER VAN BESIEN

Antwerps gemeentera­adslid Groen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium