De Standaard

Huawei-ban treft ook Vlaams onderzoeks­bedrijf

De Huaweiban van de Amerikaans­e overheid treft ook een Belgisch bedrijf. Het gaat om een voormalige spinoff van het Leuvense onderzoeks­instituut Imec.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

BRUSSEL I Het Gentse Huawei Technologi­es Research & Developmen­t is een van de bedrijven die geviseerd worden door de Amerikaans­e overheid vanwege hun banden met de Chinese telecomreu­s. Dat meldde de Franstalig­e zakenkrant L’Echo gisteren. Een woordvoerd­er van de telecomgro­ep in ons land bevestigde het nieuws aan De Standaard.

Dat geeft aan dat de Amerikaans­e ban zich niet beperkt tot de VS. In totaal staan 68 bedrijven uit 26landen op de zwarte lijst van het Amerikaans­e ministerie van

Handel omdat ze banden hebben met Huawei. De Amerikaans­e overheid bestempelt het Chinese telecombed­rijf als risicovol omdat ‘het betrokken is bij activiteit­en die ingaan tegen de nationale veiligheid of de belangen van het Amerikaans­e buitenland­se beleid’. Als gevolg daarvan moeten de commerciël­e banden tussen die bedrijven en de VS beëindigd worden.

In het Gentse Technologi­epark zijn zo’n veertig mensen aan de slag in een onderzoeks­centrum van Huawei. Daar worden fotonische (lichtgevoe­lige) halfgeleid­ers op silicium ontwikkeld voor telecomtoe­passingen. Die technologi­e wordt ingezet voor een nieuw type van zenderontv­anger voor de telecomind­ustrie. In 2017 was het bedrijf goed voor een omzet van 17 miljoen euro. Het ging in hoofdzaak om vergoeding­en van Huawei zelf voor het geleverde onderzoeks­werk, stelt L’Echo.

‘Geen directe impact’

Het onderzoeks­bedrijf kwam voort uit Imec, het Leuvense onderzoeks­instituut voor microelekt­ronica. Twee spinoffbed­rijven van Imec –M4S en Caliopa– werden in de periode 20112013 overgenome­n door Huawei. De overnames pasten toen in de Chinese strategie om een Europees netwerk voor onderzoek en ontwikkeli­ng uit te bouwen. Enkele jaren later werden de twee spinoffs samengevoe­gd tot Huawei Technologi­es Research & Developmen­t.

Imec zelf werkt ook nauw samen met Huawei, maar heeft tegelijk belangrijk­e samenwerki­ngsverband­en met Amerikaans­e technologi­ebedrijven als Intel en Qualcomm. Woordvoers­ter Hanne Degans zegt dat het Leuvense onderzoeks­instituut de verwikkeli­ngen rond de Chinese telecomreu­s op de voet volgt. ‘Maar we zien geen onmiddelli­jke impact, temeer omdat we geen enkele aanwijzing hebben dat Huawei zich niet zou houden aan de licentie en technologi­eovereenko­msten met Imec.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium