De Standaard

Gimv 1.600,0 1.082 112,1 10,34 91

-

ment op geïnvestee­rd vermogen van 6,78 procent. Afgelopen jaar was dat maar 0,5 procent, na minwaarden op enkele dossiers.

PMV neemt doorgaans meer risico dan Gimv, en is een actief instrument voor de Vlaamse economie. Gimv investeerd­e gaandeweg steeds minder in Vlaanderen. Ze beperkt zich tot bedrijven die al rijp zijn, of waarvan de levensvatb­aarheid ruimschoot­s bewezen is. PMV waagt zich veel vaker op risicovol terrein. ‘Wanneer andere geldschiet­ers nog in geen velden of wegen te bekennen zijn, is het vaak PMV die de handen in het vuur durft te steken’, schrijft Koen Kennis in het jaarversla­g.

PMV stopt geld in jonge bedrijven die nog een heel traject af te leggen hebben. Dat is een risicovol segment met veel mislukking­en. Soms gaat het nog maar om een idee. PMV kijkt daarbij of het project een meerwaarde kan betekenen voor de Vlaamse economie. Gimv trok zich meer dan een decennium geleden terug uit dit risicovoll­e segment.

Ceo Michel Casselman zei eerder deze week dat PMV een zakelijke inschattin­g maakt bij investerin­gsbeslissi­ngen. ‘Het is niet de politiek die bepaalt waarin we investeren.’ PMV voert wel een aantal opdrachten en studies uit voor rekening van het Vlaams Gewest en wordt daar apart voor vergoed.

Of het rendement op PMV voldoende is voor het risico dat het fonds neemt met belastingg­eld, dat moet de aandeelhou­der uitmaken. PMV heeft wel een grotere impact op de Vlaamse economie dan Gimv, omdat het veel meer initiatiev­en ondersteun­t. Toch komen ze elkaar ook af en toe tegen, zoals destijds bij Electrawin­ds en Punch Powertrain.

PMV gaat breder

Gimv investeert meestal rechtstree­ks in bedrijven, terwijl bij PMV slechts de helft van de portefeuil­le uit directe participat­ies bestaat. Gimv heeft met 55 bedrijven ook minder te overzien dan PMV (123 bedrijven), dat ook nog eens in vastgoed investeert en waarborgen en kredieten verstrekt. Gimv heeft zijn ploeg de jongste jaren afgebouwd tot 91 na de kritiek dat het te veel personeel had en qua rendement fors achterop bleef tegenover investerin­gsfondsen als Waterland. Uit historisch­e vergelijki­ngen bleek dat Waterland twee tot drie keer zoveel rendement heeft als Gimv en dit met een kleiner team. Maar omdat Waterland vaker met schulden werkt, is ook dat model minder vergelijkb­aar. INDEXEN LANGETERMI­JNRENTES NOTERINGEN

‘Niet de politiek bepaalt waarin we investeren. We maken zelf een zakelijke inschattin­g’ MICHEL CASSELMAN

Ceo PMV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium