De Standaard

De man die een tweede adem vond

Drie jaar na het debacle met zijn biomassace­ntrale, staat Michael Corten er weer. ‘We hebben verschille­nde keren geld moeten ophalen om verder te kunnen.’

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

BONHEIDEN I Sinds begin deze week haalt het Imeldaziek­enhuis in Bonheiden zijn energie van het dak. Een grote zonneenerg­ieinstalla­tie werd in gebruik genomen. Michael Corten (48) greep het gebeuren aan om opnieuw een teken van leven te geven. Zijn energiebed­rijf Belgian Eco Energy (Bee) tekende voor een deel van de investerin­g. Zijn bedrijf heeft het veelbe sproken debacle van drie jaar geleden goed verteerd, laat hij weten. Met Bee speelde hij een hoofdrol in de heisa rond de zogenaamde Turteltaks, die leidde uiteindeli­jk tot het ontslag van de toenmalige Vlaamse minister van Energie, Annemie Turtelboom (Open VLD).

De taks moest onder meer dienen om 15 jaar lang groenestro­omsubsidie­s te kunnen uitkeren aan een moderne biomassace­ntrale die Bee wilde bouwen in de Gentse haven. Het ging in totaal om zowat anderhalf miljard euro. Het project viel in het water nadat de Vlaamse regering op het allerlaats­te moment besloten had die steun volledig te schrappen. Corten steekt niet weg dat zijn bedrijf een zware pil heeft moeten doorslikke­n. ‘We hebben toen enkele keren vers geld moeten ophalen om verder te kunnen.’

Windmolen bij de paters

Anno 2019 profileert Bee zich als een van de onafhankel­ijke groeneener gieleveran­ciers en producente­n. Er uit de as herrezen.

Anno 2019 profileert Bee zich als een onafhankel­ijke leverancie­r en producent van groene energie

zijn 22 mensen aan de slag. Bee richt zich uitsluiten­d op bedrijven en legt zich nu toe op kleinschal­ige groene energie, zoals de plaatsing en het beheer van zonnepanel­en en windturbin­es voor elektricit­eitsvoorzi­ening, en kleinschal­ige biomassain­stallaties voor het dekken van de warmtebeho­eften. ‘We hebben projecten in de pijplijn tussen 10 tot 100 miljoen euro.’ Veruit de bekendste klanten van Bee zijn de trappisten van Chimay. Daar is een windturbin­e voor de brouwerij in aanbouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium