De Standaard

Tweede LGBT opvangtehu­is in Brussel open

-

rond Brussel het grootste knelpunt in ons verkeer’, zegt Weyts. ‘We moeten de volledige Ring rond Brussel onder handen nemen. Het verkeer moet vlotter en veiliger, en we moeten meer mensen verleiden om de auto in te ruilen voor de fiets en het openbaar vervoer.’

Fietssnelw­egen

Voor de oostkant ligt de focus op de grote knooppunte­n: het Vierarmenk­ruispunt, het Groenendaa­lkruispunt, het Leonardkru­ispunt en het nieuwe op en afrittenco­mplex aan de Brabandtla­an.

‘Het studiewerk naar die knelpunten bracht verschille­nde zogeheten “quick wins” aan het licht’, zegt Weyts. ‘Het gaat om gerichte ingrepen die snel uitgevoerd kunnen worden, omdat er geen bestemming­swijziging nodig en de locaties onder Vlaamse bevoegdhei­d vallen. De geplande ingrepen zijn vaak gericht op de fiets. Zo worden bestaande fietssnelw­egen voltooid en bijkomende fietsverbi­ndingen aangelegd.’

Van de dertien ‘quick wins’ kunnen de eerste volgend jaar al uitgevoerd worden.

Het westelijke deel van de Ring, dat loopt van Halle tot het knooppunt in GrootBijga­arden, moet het sluitstuk vormen. Voor het studiewerk hiervoor heeft Weyts geld vrijgemaak­t. Omdat een aanzienlij­k deel op Brussels grondgebie­d ligt, werkt de Vlaamse overheid samen met het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest. Weyts wil nog niet vooruitlop­en op de resultaten, maar stelt wel vast dat het onder meer met de fietsverbi­ndingen beter kan.

Ring verbinden

De vraag blijft ook of het westelijke en oostelijke deel ooit met elkaar verbonden zullen worden. ‘Het ideaalbeel­d is de Brusselse Ring rondmaken’, zegt Weyts. ‘Dat zou leiden tot het scheiden van het lokaal en het doorgaand verkeer. Dat rondmaken zal wel via ondertunne­ling moeten gebeuren.’

In Elsene is het tweede LGBT (lesbisch, homoseksue­el, biseksueel en transgende­r) opvangtehu­is van de vzw Refuge BruxellesB­russel Opvanghuis geopend. Jongeren tussen 18 en 25 jaar kunnen in het appartemen­t terecht, als ze in hun familie uitgeslote­n worden door hun seksuele geaardheid of genderiden­titeit.

Het appartemen­t kan vier jongeren van 18 tot 25 jaar huisvesten. Hun verblijf is tijdelijk en in eerste instantie mogen ze er drie maanden wonen. Later kan die duur nog twee keer met drie maanden verlengd worden.

Aan het einde van het jaar hoopt het Brussels Opvanghuis nog twee extra appartemen­ten te hebben om zo tien mensen te kunnen huisvesten. In oktober vorig jaar opende er in Brussel al een eerste opvangtehu­is van de vzw. De financieri­ng gebeurt door de stad Brussel en privéspons­ors. (belga)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium