De Standaard

Operatie Aderlass overschadu­wt Giro

- BRAM VANDECAPEL­LE Milan Erzen.

PINEROLO I ‘De UCI is bezig met een onderzoek naar Milan Erzen, voormalig managing director bij BahrainMer­ida.’ Dit zinnetje uit de Italiaanse krant Corriere della Serra was voldoende om Operatie Aderlass alweer te doen oplaaien. Zo werd de eerste bergrit in deze Giro overschadu­wd door dopinggeru­chten.

1.

Wie is Milan Erzen?

Een 48jarige Sloveense exrenner en al jaren de rechterhan­d van prins Nasser ben Hamed AlKhalifa van Bahrein. Erzen bracht de prins in 2016 in contact met rennersmak­elaar Alex Carera om een wielerploe­g te bouwen rond Vincenzo Nibali. De prins zorgde voor de fondsen, Erzen kreeg een postje in de leiding van BahrainMer­ida. Zijn laatste functie was die van managing director. Het is onduidelij­k of hij die functie nog steeds uitoefent. Volgens de Belgische ploegleide­r Rik Verbrugghe had Erzen geen invloed op de sportieve leiding van BahrainMer­ida.

2.

Wat heeft hij allemaal op zijn kerfstok?

De Internatio­nale Wielerunie (UCI) onderzoekt of Er zen betrokken is in Operatie Aderlass. De bloeddopin­gzaak rond de Duitse dokter Mark Schmidt kwam in maart aan het licht in de winterspor­t, maar waaide over naar het wielrennen. Na Oostenrijk (Stefan Denifl en Georg Preidler) en Italië (Alessandro Petacchi en Da nilo Hondo) deinde Operatie Aderlass uit naar Slovenië. Eerder deze Giro werden de Sloveense renners Kristijan Koren en Borut Bozic geschorst voor bloeddopin­g. Erzen raakte in moeilijke papieren nadat bleek dat hij een bloedcentr­ifuge had gekocht van Schmidt. Met een bloedcentr­ifuge is op zich niets mis, die kan namelijk ook dienen om bloedstale­n te controlere­n. Maar dat Erzen het toestel kocht van uitgereken­d Schmidt, speelt niet in zijn kaart.

3.

Is dit een probleem voor Vincenzo Nibali? De Italiaan is de kopman van BahrainMer­ida in deze Giro en belandt hoe dan ook in een stormpje. Maar Nibali heeft zijn eigen dokter, mecanicien, verzorger en osteopaat. Zij – allemaal Italianen – hebben geen link met Erzen.

Voor BahrainMer­ida zelf is dit dossier vervelende­r. Vandaag bezoekt de topman van cosponsor McLaren de Giro. Hij had zijn uitje allicht anders voorgestel­d. Zowel de renners als de stafleden houden vooralsnog de lippen op elkaar.

4.

Waarom wordt Primoz Roglic genoemd?

Hij is net als Erzen een Sloveen. Toen Roglic in 2013 prof werd bij de Sloveense continenta­le ploeg Adria Mobil, werd hij gecoacht door Erzen. Vorig jaar kreeg Roglic een riant aanbod van BahrainMer­ida, maar hij besloot niet op dat aanbod in te gaan.

Bij JumboVisma doen ze alsof er niks aan de hand is. ‘Bij ons weten is naast Durasek en Koren geen enkele actieve renner betrokken in Operatie Aderlass’, aldus woordvoerd­er Ard Bierens.

5.

En wat nu?

Er zal moeten blijken of de UCI genoeg bewijzen kan verzamelen tegen Erzen om hem te schorsen. Vreemd is wel dat de UCI wachtte tot de Giro om die drie renners te schorsen. Al in maart had de Duitse politie gezegd dat ze bewijzen had tegen een aantal renners.

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium