De Standaard

Fraudeurs wrijven zich in de handen

-

Het is bizar. De Standaard publiceert twee indrukwekk­ende dossiers over mestfraude (DS 21 mei). Die sluiten aan bij de informatie die ook ik na een oproep heb verzameld. En toch doet de meerderhei­d in het Vlaams Parlement alsof ze de artikels niet heeft gelezen. Bovendien wordt de schaal van de fraude geminimali­seerd, het zou om ‘enkele fraudeurs’ gaan, die ‘cowboys’.

We horen bij de Europese koplopers wat het aantal koeien, kippen en varkens per hectare betreft. Die hoge aantallen leiden tot meer mest en meer mestverwer­king. Het risico op misbruiken is groot. De mest kunnen we niet meer kwijt op Vlaamse gronden, en daarom zijn er ondertusse­n zo’n 153 mestverwer­kingsinsta­llaties. Verwerken is duur. Frauderen verleideli­jk, zeker als er amper 32 controleur­s voor heel Vlaanderen zijn. Ze moeten duizenden bedrijven en transporte­n controlere­n. Dat is onmogelijk. De fraudeurs (in afnemende orde van financieel belang: mestverwer­kers, mestvoerde­rs en landbouwer­s) verdienen veel geld.

Ook ecologisch is de fraude een drama. Geen enkele van de 700 waterlopen in Vlaanderen heeft een goede waterkwali­teit. Door de droogte dalen ook de drinkwater­voorraden. Daardoor stijgt de concentrat­ie van nitraten en fosfaten in het grondwater. Dat is binnenkort een bedreiging voor de volksgezon­dheid. Droevig na 25 jaar mestbeleid.

Iedereen weet dat er stront aan de knikker is, maar iedereen zwijgt en houdt de neus dichtgekne­pen. Die omerta heeft een dwingend karakter. Mensen die mij contacteer­den, wilden wel spreken, maar niets op papier zetten. Ze eisten anonimitei­t, uit schrik.

Het parlementa­ire debat woensdagna­middag was ontstellen­d. De meerderhei­d verdedigde het voorliggen­de mestdecree­t, alsof dat alles zou oplossen. Het klopt dat er enkele verbeterin­gen zijn, maar het decreet blijft een kaas met gaten: uitzonderi­ngen voor de intensieve groentetee­lt, lagere boetes bij inbreuken van de registrati­e van dieraantal­len … Er zou geen draagvlak zijn voor een strengere aanpak. Alsof je aan snelheidsd­uivels zou vragen of de boetes voor snelheidso­vertreding­en mogen stijgen.

De fraudeurs wrijven zich in de handen, terwijl het mestbeleid de belastingb­etaler jaarlijks zo’n 50 miljoen euro kost. Wij stelden voor een onafhankel­ijk onderzoek te bestellen om de problemen en de schaal ervan precies in kaart te brengen en om oplossinge­n voor te stellen. Maar de meerderhei­d vond dat botweg overbodig.

Mag ik – ook de landbouwor­ganisaties – vragen om de problemen met wortel en tak uit te roeien? Zij zouden er alles aan moeten doen om de vermesters te bestrijden: in het belang van hun leden en van de vele landbouwer­s die het wel goed doen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium