De Standaard

Welke partij verleidt de single?

Eén groep lijkt in alle verkiezing­sdebatten afwezig: de single. ploos de programmab­oekjes uit, en merkte dat er toch iets beweegt.

-

ANNELIES DE WAELE

Wie? Taalcoach, freelance journalist & alleenwone­r Wat? De voorbije regeerperi­ode was er weinig aandacht voor alleenstaa­nden. Zullen partijen de financiële discrimina­tie nu echt aanpakken, of blijft het bij beloften?

Niet dat hij bestaat, ‘de single’. Alleenstaa­nden heb je in alle soorten en maten. (On)gelukkig gescheiden of partner overleden. Met of zonder kinderen/dieren. Zelfgekoze­n of ongewild op je eentje. Helemaal solo of praktisch alleenwone­nd. Schaapjes op het droge of met net te weinig extra geld om te kunnen doen wat samenwonen­den wél kunnen: een poetsvrouw betalen, reizen, een driesterre­nrestauran­t bezoeken, een huis kopen.

Over de financiële discrimina­tie van de alleenstaa­nde werd al genoeg gepend: ze bestaat. Als alleenverd­iener kun je maar beter een ding niet doen voor je gaat slapen: uitrekenen hoeveel budget je dagelijks en jaarlijks extra ophoest door alleen te willen/moeten wonen – van je lidmaatsch­ap van een vereniging tot het erfrecht. En in de afgelopen regeerperi­odes werd er schandelij­k weinig gedaan om daar veranderin­g in te brengen.

Nochtans zijn er singles genoeg in onze contreien. Cijfers spreken van gemiddeld een op de vier, in steden zelfs 50 procent. En de groep stijgt. Tel uit, al die stemmen. En welke partij komt op voor wie er financieel, praktisch en emotioneel alleen voor staat? Zelfs in De Stemtest komt de single niet expliciet voor.

De voorbije maanden en jaren zagen we wel voorzetten. Diverse artikels waarin taksen en kostenpost­en van de alleenwone­r netjes worden vergeleken met die van de samenwoner. Een heus debat in De zevende dag. All1, een belangengr­oep voor singles, en Mechelen – een stad met een jaarlijkse bon voor singles – kwamen in het nieuws. Boeken met financiële en emotips voor wie het alleen moet rooien. Maar hoe staat het met de single en al die ergernisse­n in de diverse partijprog­ramma’s?

Van singletoet­s ...

Eén politica maakt van de single haar politieke speerpunt. ‘Een singletoet­s op elk beleidsniv­eau, dat is mijn missie’, schrijft SP.Akandidate Michelle Ginée. Op haar blog wijsingles.be breekt ze een lans voor een fairder beleid voor solo’s. Haar partij heeft in de

 ?? © Annelie Vandendael ?? ‘Singles tellen mee, en niet alleen voor de stemmen.’
© Annelie Vandendael ‘Singles tellen mee, en niet alleen voor de stemmen.’
 ?? © gi ??
© gi
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium