De Standaard

Hoe links wordt Wallonië zondag?

I

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

Wallonië ís links en het zal zondag nog een stuk linkser worden. De PS zakt wat, maar lijkt de schade te beperken, Ecolo zet een grote stap vooruit en ook de PTB eindigt een eind hoger dan in 2014. Maar of daar nu ook een linkse ‘volksfront’regering uit voortkomt?

BRUSSEL I ‘Haha, une bonne défaite du MR.’ Een PSmilitant verbastert met zichtbaar genoegen de uitspraak die hij PSminister JeanClaude Marcourt net heeft horen doen op de partijbije­enkomst in het Luikse museum La Boverie. Marcourt wenste iedereen voor ’s anderendaa­gs, 12 mei, ‘une bonne fête des mères’, een mooie moederdag. Maar ‘een mooie nederlaag voor de MR’ klinkt in het Frans bijna hetzelfde. Het vat de sfeer op de meeting ook beter. Geen aanwezige daar die nog gelooft dat de PS maar 24,7 procent zal halen. Dat was het resultaat in de meest recente barometer van De Standaard, de VRT, La Libre en RTBF. In Luik denken ze aan 28 procent of meer.

Hoe groot is linkse front?

Met die 24,7 procent stevende links nochtans al af op een overwinnin­g. Samen met Ecolo en de PTB was de PS in 2014 nog goed voor net iets meer dan 45 procent van stemmen. In de barometer van april was dat 61,5 procent. Door de spanning om het partijleid­erschap jagen voorzitter Elio Di Rupo en Magnette de PS krachtig aan. Hun zoektocht naar het maximaal aantal stemmen dient behalve de partij ook hun persoonlij­ke ambitie. Al maanden gaat Di Rupo de hort op in zijn kieskring Henegouwen met ‘La parole est à vous’. Zonder inleiding laat hij een volle zaal militanten vragen op hem afvuren. Twintig, vijfentwin­tig, dertig vragen lang noteert hij alles. Om dan in een betoog van een goed uur iedereen te beantwoord­en en en passant het hele PSprogramm­a nog eens de revue te laten passeren. Magnette profiteert intussen van zijn Europese lijsttrekk­erspet om heel Wallonië te doorkruise­n en de mediaoptre­dens aan mekaar te rijgen. Van Facebook livedebatt­en met Didier Reynders (MR) tot opzweepmee­tings in kleine volkshuize­n op de boerenbuit­en.

Zolang de PS geen 32 procent haalt, verliest ze ten opzichte van 2014. Maar daar zal geen rode haan naar kraaien als de socialiste­n afgetekend als eerste uit de bus komen. Met de groeispurt van Ecolo en ook de PTB is het ‘linkse volksfront’ dat Bart De Wever (NVA) ’s nachts uit zijn slaap houdt, niet te omzeilen.

Of Ecolo tweede of derde (na de MR) wordt, is moeilijk te voorspelle­n. De campagne verliep niet rimpelloos. De groenen lagen zwaar onder vuur van de MR, dat al bij de gemeentera­adsverkiez­ingen een pak Brusselse kiezers zag overlopen. Maar de grootste schade heeft Ecolo zichzelf berokkend met een fanatieke folder van twee Brusselse kandidaten, gericht op moslimkiez­ers. Daarin worden hoofddoeke­n achter het loket verdedigd en ook onverdoofd slachten. Brussels covoorzitt­er Zakia Khattabi liet de folder intrekken, maar de heisa duurde dagen.

JeanMarc Nollet, de andere covoorzitt­er, kwijt zich intussen wel uitstekend van zijn taak. In het begin van de campagne gaf hij op een debat van De Tijd en L’Echo NVAvoorzit

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium