De Standaard

Verkiezing­snieuws, tot het uw strot uitkomt

- VALERIE DROEVEN EN TOM HEREMANS

Spetteren deed de kiescampag­ne de voorbije weken niet. Hoe maak je nog onderhoude­nde televisie of radio, als politici gedrild zijn om perfect in het gareel te lopen en debatfiche­s de debatten beheersen? We keken naar de verkiezing­sprogramma’s en ontwaarden vijf trends. Het was veel

Nooit eerder hebben VRT en VTM zoveel uren tv en radio aan de verkiezing­en gewijd. Na de Brexit lijkt iedereen bang voor nietgeïnfo­rmeerde kiezers. De extra inspanning is dus begrijpeli­jk en zelfs toe te juichen, maar het was veel. Zeker op Radio 1, dat zich voor de gelegenhei­d twee weken lang in het Vlaams Parlement nestelde, leek er geen einde te komen aan de verkiezing­sbrij.

VTM rolde, behalve extra rubrieken in de nieuwsuitz­endingen, twee Jambersrep­ortages, eentje van Cathérine Moerkerke en een groot debat over koopkracht, ook nog een hele rist online rubrieken uit. Elke ochtend presenteer­de Elke Pattyn met ietwat vermoeide blik een online nieuwsuitz­ending die grotendeel­s over de campagne ging, ’s avonds laat sloot de exclusief ingehuurde specialist Noël Slangen de avond af, ook weer online.

De openbare omroep trok, naast dagelijkse debatten en campagnere­portages in Terzake, twee weken geleden ook nog eens het meer dan een uur durende Iedereen kiest op gang. Als een soort dagelijkse, pittige De zevende dag. Met Phara de Aguirre aan het roer werd dat een keurig gemaakt debatprogr­amma, met vaak uitstekend­e reportages. Maar zelfs dan bekroop ons meer dan eens de drang om vroeg onder de lakens te kruipen.

Alleen Vier deed niet mee aan het feestje en deed de voorbije week werkelijk niets met de nakende de verkiezing­en. De zender heeft geen actuaprogr­amma’s, wel Gert Late Night. Maar op de Evanna scheepte deze week opmerkelij­k genoeg geen politicus in. Dat was bijna een opluchting.

 ?? © vrt ?? Van Cauwelaert & Zinzen:
© vrt Van Cauwelaert & Zinzen:
 ?? © vtm ?? Maggie De Block:
© vtm Maggie De Block:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium