De Standaard

EEN ONVOLMAAKT­E DEMOCRATIE

-

Met het openen van de stembureau­s in Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn gisteren de Europese verkiezing­en van start gegaan. In beide landen is de meerderhei­d van de stemgerech­tigden gewoon thuisgeble­ven. Minder dan vier op de tien van de burgers willen meebesliss­en.

De Europese verkiezing­en hebben in veel landen een belabberd imago. Ook bij ons zal er zondag met veel meer belangstel­ling worden uitgekeken naar de samenstell­ingen van de nationale en regionale parlemente­n, dan naar die van het Europese halfrond. In zijn beginjaren werd het Europees Parlement gezien als een papieren tijger die niet veel echte macht had. Sindsdien zijn de bevoegdhed­en sterk toegenomen en is de macht navenant gegroeid. Van wat er in het Parlement wordt beslist, hangt enorm veel af. Van zomertijd tot uitstootno­rmen, van rij en rusttijden tot landbouwsu­bsidies, van voedselvei­ligheid tot spoorwegli­beraliseri­ng: over al die zaken beslist het Europees Parlement mee.

Maar hoe meer macht het Parlement kreeg, hoe geringer het enthousias­me bij de Europese burgers werd. Toen de Europese verkiezing­en voor het eerst gehouden werden, in 1979, bleef 38 procent van de kiesgerech­tigden weg. In 2014 was dat 57 procent. Die lage opkomst tast de representa­tiviteit aan. Dat is geen goede zaak.

Vrijwel overal is de opkomst voor Europa lager dan voor de nationale parlemente­n. Voor een deel komt dat doordat Brussel en Straatsbur­g voor bijna alle Europeanen verder weg liggen dan hun eigen hoofdstede­n. Maar het heeft ook te maken met de manier waarop in Europa aan politiek wordt gedaan. Uit de Eurobarome­ter bleek vorig jaar dat maar 48 procent van de Europeanen het gevoel heeft dat hun stem telt.

In een klassieke democratie bepaalt de samenstell­ing van het parlement ook de samenstell­ing van de regering. Door te stemmen, beïnvloed je mee door wie je wordt geregeerd. Niet zo in de Europese Unie. De samenstell­ing van de Europese Commissie is grotendeel­s losgekoppe­ld van het Parlement. Met het systeem van de Spitzenkan­didaten is geprobeerd aan dat euvel een beetje tegemoet te komen. Maar het heeft eerder het tegendeel bereikt van wat beoogd werd, omdat nu de indruk wordt gewekt dat alles al op voorhand is bekokstoof­d. Als de Europese Commissie de politieke verhouding­en in het Parlement zou weerspiege­len, in plaats van die in de lidstaten, zou er al veel gewonnen zijn.

Het systeem met de Spitzenkan­didaten wekt de indruk dat alles al op voorhand is bekokstoof­d

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium