De Standaard

Populisten blokkeren Europa niet

Macron verliest duel tegen Le Pen Duitsland kleurt groen

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT © epaefe

De EVP behaalt een ‘overwinnin­gsnederlaa­g’. De doorbraak van Salvini’s euroscepti­sche blok zou minder ver gaan dan voorspeld in de peilingen.

1. Twee groten verliezen, liberalen en Groenen winnen

De twee grote fracties van christen en sociaaldem­ocraten verliezen samen 84 zetels en hebben voor het eerst onder elkaar geen meerderhei­d meer. De Europese Volksparti­j blijft met 178 zetels wel afgetekend de grootste, tegenover 147 voor de sociaaldem­ocraten. Dat blijkt uit de projectie door het Europees Parlement.

Opvallend is het uitstekend­e resultaat van de Fideszpart­ij van premier Viktor Orban in Hongarije: 52%. De partij is geschorst door de EVP wegens de ondermijni­ng van de rechtsstaa­t, maar binnen het Europees Parlement maakt Fidesz nog altijd deel uit van de EVPfractie. De verleiding wordt groot voor de christende­mocraten om dat ook zo te houden.

Er zijn twee grote winnaars. De Europese liberalen groeien dankzij de samenwerki­ng met de partij van de Franse president Macron van 68 naar 101 zetels, terwijl de Groenen 70 zetels behalen in plaats van 52 nu.

De fragmentat­ie gaat dus verder. Maar samen komen de vier proEuropes­e partijen nog altijd aan 496 op 751 zetels, tegenover 524 in het uittredend­e Europees Parlement. Guy Verhofstad­t, de liberale fractielei­der in het uittredend parlement, merkte direct op dat een stabiele meerderhei­d zonder de liberalen niet mogelijk is. Zij zullen boter bij de vis eisen bij de verdeling van de topjobs.

2. Voorspelde grote doorbraak euroscepti­ci blijft uit

Legaleider Matteo Salvini heeft zijn slag deels thuisgehaa­ld: de nieuwe euroscepti­sche fractie ‘Europese Alliantie van Volken en Naties’ waar hij zijn schouders onder zette, haalt volgens de projectie 57 zetels in het nieuwe Europees Parlement.

Die groei is te danken aan de uitstekend­e score van de Lega in Italië, die tussen 27 en 31% behaalt, en de ‘transfer’ van het Duitse Alternativ­e für Deutschlan­d. Het Rassemblem­ent National blijft de grootste partij in Frankrijk en brengt Macron zo een politieke nederlaag toe.

Maar door de slechte score van extreemrec­hts in onder meer Denemarken en Finland, gaat de groei van de alliantie minder ver dan de voorspelde 70 zetels voor de verkiezing­en. De ambitie om de derde grootste fractie te worden, kan Salvini opbergen.

De uitstekend­e score van de Brexitpart­ij van Nigel Farage in het Verenigd Koninkrijk (24 zetels) maakt dat de euroscepti­sche fractie EFDD groeit van 41 naar 48 zetels. Maar radicaalli­nks zakt van 52 naar 41 zetels. Daardoor tellen die drie euroscepti­sche partijen 154 zetels, tegenover 130 in het vorige parlement.

Veel zullen ze niet kopen met die groei, aangezien ze geen blok vormen. Het valt wel niet uit te sluiten dat Orban of dat kleinere partijen zich de komende weken nog aansluiten bij de euroscepti­ci. Er zijn nog 35 zetels die nog niet bij een van de bestaande fracties zijn ondergebra­cht.

3. Opvolging Juncker wordt een moeilijke zaak

De Europese leiders komen morgen een eerste keer bijeen in Brussel om de uitslag te evalueren en een discussie te openen over de invulling van de Europese topjobs.

De EVP zal als grootste partij haar topkandida­at Manfred Weber naar voren schuiven. Maar de ‘overwinnin­gsnederlaa­g’ van de partij versterkt zijn positie niet. Macron heeft ook al duidelijk gemaakt dat de Duitser volgens hem te licht weegt voor die taak.

‘We moeten nu onderhande­len over een programma om de EU te vernieuwen’

GUY VERHOFSTAD­T

Europese liberalen

 ??  ?? Manfred Weber (EVP) op zijn laatste campagneme­eting in München.
Manfred Weber (EVP) op zijn laatste campagneme­eting in München.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium